torsdag, november 22, 2012
SD:s nolltolerans - ett hyckleri
tisdag, november 06, 2012
Four more years
Det var en fantastisk känsla att på valnatten få uppleva glädjen ihop med valarbetarna då Obama vann både Pennsylvania och Vita huset. I år upplever jag valnatten från Sverige, men jag måste säga att jag nästan är mer nervös den här gången. Obamas fyra år som president har inneburit många bra förändringar för det amerikanska folket. Bland annat har Obama genomfört en sjukvårdsreform som gett miljontals fler amerikaner tillgång till sjukvård.
Obama har också skapat större möjligheter för unga människor att studera vidare på universitet, antagit en hård lagstiftning mot banker och finansbolag samt satsat stora resurser för att möjliggöra en grön energiomställning. Det område där det finns mest att önska av Obama är utrikespolitiken. Även om han har gjort viktiga insatser då det gäller USA:s bistånd har exempelvis situationen i Irak och Afghanistan inte förbättrats nämnvärt.
tisdag, oktober 23, 2012
Inför hearings, debatter och provval

När de franska och kroatiska socialdemokraterna senast utsåg sina toppkandidater fick partiets medlemmar bestämma genom provval. För att medlemmarna skulle få veta mer om kandidaterna och deras ställningstaganden genomfördes utfrågningar, s.k. hearings. I Frankrike röstade nästan tre miljoner partimedlemmar, vilket gav vinnaren Hollande ett mycket starkt mandat i ryggen.
I Sverige har Socialdemokraterna allt att vinna på att låsa upp dörren till Folkets hus och modernisera valprocesserna. Genom att införa hearings, debatter och provval kommer partiet att må bättre, få fler medlemmar och även väcka den så betydelsefulla interna politiska debatten till liv. Det skulle inte minst vara ett viktigt steg för att återta makten i Karlskrona och Sverige den 14 september 2014.
tisdag, oktober 09, 2012
Greklands sak är vår
onsdag, september 26, 2012
Bygg dubbelspår genom Blekinge

onsdag, september 12, 2012
Skapa en internationell Östersjömyndighet med säte i Karlskrona
onsdag, augusti 29, 2012
Dags för ett totalt ålfiskestopp!

torsdag, juni 28, 2012
Borgmästareleden - en vandringsled i centrum
Bygg bostäder under Stortorget
Att bygga under Stortorget kan vara ett första steg. Under Bredgatan finns liknande utrymmen. I detta har Karlskrona en unik tillgång som även skulle kunna användas till fler saker än bostäder. Vad sägs om underjordiska hotell, museer, restauranger och affärer?
torsdag, maj 24, 2012
Östersjöpolitisk Almedalsvecka i Karlskrona
Almedalsveckan saknar emellertid ett viktigt perspektiv, nämligen det Östersjöpolitiska. För samtidigt som Almedalen fyller ett angeläget syfte genom att lyfta den nationella politiska debatten, återfinns allt fler lösningar på dagens samhällsproblem på en mellanstatlig eller europeisk nivå. Luften vi andas och havet vi badar i påverkas inte bara av vad som händer i Sverige utan nästan lika mycket av vad som sker hos våra grannar på andra sidan Östersjön.
Det finns därför all anledning för beslutsfattare, näringslivsföreträdare och journalister från länderna kring Östersjön att samlas för en politikervecka. Vilken plats skulle vara bättre lämpad än Karlskrona? Karlskrona, som redan kallas för Östersjöns mötesplats, har utmärkta förutsättningar med sitt geografiska läge mitt i Östersjöregionen, unika mötesmöjligheter i världsarvsmiljö samt en högskola och folkhögskola med Östersjöfokus.
Under en Östersjöpolitisk politikervecka skulle de största partigrupperna på europaparlamentsnivå kunna få varsin dag likt uppdelningen i Almedalen. Politiska företrädare från Östersjöregionen skulle vara primär målgrupp, men på en politikervecka med Östersjöinriktning finns det plats för alla. Från Rigas borgmästare till IT-entreprenören från Gdynia och danska studenter som engagerar sig för hållbar utveckling.
lördag, maj 12, 2012
Slå mynt av fort och bunker
torsdag, april 12, 2012
Världsarvet kan skapa tusentals nya jobb
onsdag, mars 28, 2012
Fler behöver upptäcka Blekinge
Ökad turism innebär många nya jobb, vilket inte minst Blekinge har ett stort behov av idag. Samtidigt finns det få platser i Sverige som är lika lämpade för turism som Blekinge. Länets geografiska placering i hjärtat av Östersjön gör att det bor över 70 miljoner människor inom en radie av endast 60 mil och möjligheterna för att ta sig hit med bil, tåg eller båt är relativt goda.
Med sin kombination av enastående natur och unikt välbevarade historiska miljöer finns det egentligen inget annat område i norra Europa som kan mäta sig med Blekinge. Att Blekinge är representerat på både Unescos lista av historiska världsarv och på Unescos lista över världsunika natur- och biosfärsområden talar sitt tydliga språk.
Blekinge har redan många fantastiska besöksmål och det finns en mängd engagerade småföretagare och eldsjälar som har lagt ner ett otroligt arbete på att bevara och tillgängliggöra dessa miljöer. Blekinges turism har emellertid en potential att växa sig mångdubbelt större än vad den är idag och då är det främst de offentliga aktörerna som måste skapa bättre förutsättningar för turismföretag.
Med fler och tydligare strategiska satsningar skulle exempelvis Karlskrona kunna bli en lika känd och populär turiststad som Visby eller Strömstad. I första hand handlar det om att på allvar lyfta fram och göra världsarvet tillgängligt, men också om att använda stadens unika läge vid havet för att skapa fler möjligheter till ett levande stadsliv med uteserveringar, gågator, parker och affärsliv.
En lyckad storsatsning på turism i Blekinge kommer att få massor av positiva effekter. En direkt effekt är såklart fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter. Men det är bara början. Ökat turismutbud höjer även livskvalitén i länet och gör Blekinge till en attraktivare plats att leva och verka på för både företag och privatpersoner. Alla har något att vinna på att fler upptäcker Blekinge.
torsdag, mars 15, 2012
Det våras för Löfven

Löfvens nya laguppställning, den så kallade skuggregeringen, har definitivt haft en positiv effekt för det ökade stödet. Löfvens lagbygge, som grundar sig på en bra mix av föryngring, kompetens och erfarenhet, hamnar i skarp kontrast gentemot Juholts utnämningar som mest verkar ha byggt på maktspel och interna överväganden. Att som Löfven utse talespersoner som inte sitter i riksdagen var ett lysande drag som direkt tillfört partiledningen sakkunskaper och insikter som inte hade varit möjliga att finna i dagens socialdemokratiska riksdagsgrupp.
Löfvens uppdrag med att förnya och vitalisera det socialdemokratiska partiet har dock knappt börjat. Partiets problem sitter djupt och går inte att komma åt genom att enbart byta ut ett fåtal personer i partiledningen. Många av bekymren under Juholts tid var egentligen bara toppen av ett isberg och har vuxit fram under årtionden av stagnation. Det är på lokal nivå som Löfven verkligen måste få igång ett grundligt förändringsarbete genom att öppna upp partiet, demokratisera interna valprocesser och införa tidsbegränsningar för politiska uppdrag.
För att få igång partiets politiska utveckling behöver Löfven också återupprätta en socialdemokratisk utrikespolitik värd namnet. Det måste vara en självklarhet för Löfven att förkasta svensk vapenexport till blodtörstiga diktaturer. Löfvens ickesvar om vapenexporten till Saudiarabien som uppmärksammades förra veckan underminerar övrig svensk vapenindustri och duger inte om man är ledare för ett parti som förväntas driva en utrikespolitik i Olof Palmes och Anna Lindhs anda.
tisdag, februari 14, 2012
SD - Sveriges mest fackfientliga parti

SD:s arbetsmarknadspolitik är full av motsägelsefulla påståenden och förslag. Samma inkonsekvens återfinns i varje kapitel av SD:s partiprogram. Det är egentligen inte konstigt eftersom alla frågor, förutom hatet mot invandrare och muslimer, är ointressanta för SD. Motståndet mot invandringen är SD:s enda ideologiska konstant, vilket gör att de senaste landsdagarnas beslut om att anta en ny socialkonservativ ideologi ekar ihåligt. SD kan i princip fortfarande ändra ståndpunkt i vilken fråga som helst, förutom invandringen, från den ena dagen till den andra.
I sitt arbetsmarknadspolitiska program föreslår SD att a-kassan ska göras obligatorisk och bör vara en del av socialförsäkringssystemet. Om detta förverkligas skulle fackföreningsrörelsen inte bara förlora sitt inflytande över a-kassan utan med största sannolikhet också tappa stort i organisationsgrad. I förlängningen skulle det kraftigt försvaga facket och förändra maktförhållandena på arbetsmarknaden i så stor utsträckning att det troligen innebar slutet för den arbetsmarknads-modell som har tjänat Sverige sedan Saltsjöbadsavtalet slöts.
Trots att SD endast nämner facket två gånger i sitt handlingsprogram har partiet laddat med mångdubbelt fler angrepp mot facket. Bland annat föreslås fler undantag från LAS samt särskilda ungdomslöner utanför kollektivavtalens ramar. SD:s allvarligaste attack mot det fackliga löftet är dock de hatkampanjer partiet driver mot invandrare och muslimer. Dessa vittnar om en djupt rasistisk politik vars mål är att fördriva eller assimilera svenska medborgare. Denna politik är ett direkt hot mot hela samhället och inte minst mot fackföreningarnas alla medlemmar med utländsk eller muslimsk bakgrund.
lördag, januari 07, 2012
Uteslut SD-politiker ur facket
Fredrik Lantz, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Motala, menar i en intervju i lokaltidningen att fackets agerande både är en form av åsiktsregistrering och ett hot mot demokratin. Fredrik verkar uppenbarligen ha varit medlem i en förening utan att ha en aning om vad föreningen står för eller handlar om.
Att gå med i ett fackförbund är inte som att köpa ett telefonabonnemang. Ett medlemskap i ett fackförbund är ett ställningstagande för att försvara medlemmarnas och löntagarnas intressen. I Transports stadgar står det klart och tydligt att facket värnar alla medlemmars intressen. Detta gäller oavsett bakgrund, religion eller kön.
SD som parti ägnar mycket energi åt att driva hetskampanjer mot muslimer med målet att få alla svenskar med muslimsk bakgrund att antingen lämna landet eller ta avstånd från islam. Ledande sverigedemokrater hävdar, med stöd i sitt nya partiprogram, att svenskar med muslimsk bakgrund inte tillhör den svenska nationen.
Detta är en djupt rasistisk syn och bör i sig vara skäl nog att utesluta sverigedemokrater från allt från fackföreningen till frimärkssamlarklubben. När Transport bestämmer sig för att utesluta förtroendevalda sverigedemokrater handlar det i verkligheten om att försvara sina egna medlemmar med muslimsk bakgrund från förföljelse.
Det är extra lustigt att SD inte förstår Transports skäl till uteslutningarna eftersom SD själva är det svenska parti som uteslutit flest medlemmar för att de inte ställt upp på partiets idéer. Att Transport utesluter sverigedemokrater är egentligen inte konstigare än att SD utesluter medlemmar som inte delar partiets idéer.
Den svenska föreningsfriheten är grundlagsstadgad och ger alla medborgare rätt att bilda och tillhöra föreningar. Det finns dock inget i lagen som säger att det går att tillhöra vilken förening som helst på vilka grunder som helst. Det är det upp till föreningarna själva att avgöra. Det gäller för såväl fackliga som politiska föreningar.