onsdag, september 26, 2012

Bygg dubbelspår genom Blekinge

En utbyggd och god järnvägsinfrastruktur har varit en viktig förutsättning för stora delar av landets moderna samhällsutveckling. Järnvägen har genom historien möjliggjort snabb industriell tillväxt och export av naturresurser samtidigt som den öppnat upp för effektiva persontransporter och ökad handel. Tågtrafiken uppskattas idag som ett mycket förtjänstfullt transportmedel, inte minst grund av dess snabba hastighet och relativt lilla klimatpåverkan.

I Blekinge har järnvägsförbindelsen längs kusten i öst-västlig riktning länge varit betydelsefull. Sedan 1800-talet har järnvägen utgjort en naturlig länk mellan länets fyra kuststäder. Idag utgörs Blekinge kustbana av en elektrifierad och enkelspårig järnväg mellan Kristianstad och Karlskrona. Sträckan är 13 mil och är viktig för såväl arbetspendlare som godstrafik. Efter Kristianstad kopplas kustbanan samman med Öresundsregionens järnvägsnät samt Södra Stambanan.

Blekinge kustbana förbinder Karlshamns och Karlskronas hamnar med järnvägsnätet. Dessa två hamnar har med sina färjeförbindelser med Polen och Litauen en stor betydelse för regionen och är enligt den svenska staten klassade som riksintressen. Eftersom Blekinges färjeförbindelser ansvarar för väsentliga delar av godstrafiken i sydöstra Östersjön har dess betydelse bland annat uppmärksammats i den EU-finansierade transportstudien East West Transport Corridor II.

Idag är Blekinge kustbana underdimensionerad. Om banan framöver ska kunna upprätthålla en samhällsekonomiskt effektiv transportförsörjning med både gods- och persontrafik krävs betydande investeringar. Det senaste året har ett nytt mötesspår färdigställts, men ska banan kunna möta den stora efterfrågan transporter behövs mer omfattande åtgärder. Bland annat krävs ett kraftigt förbättrat elkraftssystem samt en fullständig dubbelspårsutbyggnad hela sträckan.

Det går inte att nog understryka hur avgörande kapaciteten Blekinge kustbana ärr södra Sveriges framtida utveckling inom näringsliv och handel. Banan skulle med dubbelspårkapacitet allvar kunna koppla samman Öresundsregionen, som med sina 3,7 miljoner invånare är en av södra Östersjöområdets viktigaste tillväxtmotorer, med den litauiska och polska Östersjökustens starka tillväxtregioner kring Klaipeda och Gdynia.