tisdag, oktober 09, 2012

Greklands sak är vår

I Grekland får det nazistiska partiet Gyllene Gryning ett allt starkare stöd bland väljarna. I de senaste opinionsmätningarna har partiet nu passerat Socialdemokraterna och fler än var tionde grek uppger att de skulle rösta på Gyllene Gryning om det vore val idag. Redan då Gyllene Grynings valdes in i det grekiska parlamentet i våras chockades omvärlden som sedan dess har försökt förstå hur så många väljare i dagens Grekland kan sätta sitt hopp till ett nazistiskt parti. Landets katastrofala ekonomiska läge har utan tvekan spelat en avgörande roll bakom nazisternas genombrott, men det finns även en annan sida av myntet.

Många menar att Grekland inte gjort upp med det ideologiska arvet från militärjuntorna eller på allvar tagit striden mot den övervintrade fascismens moderna företrädare som exempelvis Gyllene Grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos. Michaloliakos som satt fängslad för vålds- och vapenbrott i slutet av 70-talet kom under sin tid i fängelse i kontakt med ex-diktatorn Papadopoulos som blev en slags mentor för honom. Sedan Michaloliakos frigavs har han ägnat tre decennier åt att öppet bygga upp en auktoritär och fascistisk rörelse för att kunna ta vid där Papadopoulos militärjunta slutade.

Den ekonomiska misären och landets politiska kaos riskerar nu att skada kanske det viktigaste som finns i ett demokratiskt samhälle, nämligen tron på framtiden. Då människor slutar tro på att det genom gemensamt ansvarstagande är möjligt att bygga ett bättre samhälle är det som att själva kittet som håller samman demokratin börjar vittra sönder. Då träder istället demokratins fiender fram som alternativ och ingen vet var det kan sluta. Därför är det nu hög tid att Sverige och svenska politiker börja engagera sig för grekernas sak. Det går inte längre att passivt se på medan grekernas samhälle slås i spillror. Greklands sak är vår.