tisdag, oktober 23, 2012

Inför hearings, debatter och provval

I onsdags valde Socialdemo-kraterna i Karlskrona två av sina ledande företrädare inför valet 2014. Onsdagens valmöte hade föregåtts av en livlig diskussion både i lokalmedia och inom partiet. På mötet röstade i god demokratisk ordning partiets medlemmar fram Chatarina Holmberg och Jan-Anders Lindfors till sina företrädare. De har nu medlemmarnas förtroende att kämpa för valvinst 2014.

Trots att det i valprocessen på mötet inte fanns något att anmärka på har flera partimedlemmar i Karlskrona ändå vädrat sitt missnöje med processen. För en del har kritiken handlat om att valberedningen inte tillräckligt tog hänsyn till behovet av förnyelse och föryngring. Andra har ställt krav på öppnare valprocesser där kandidaterna i verkligheten också aktivt och öppet kandiderar.

En sak är säker. Om Socialdemokraterna i Karlskrona i framtiden vill få fler av sina medlemmar att känna delaktighet behöver valprocesserna förändras. För att inspireras räcker det att lyfta blicken ut i Europa och se hur Socialdemokraternas partikamrater i land efter land öppnat upp sina processer för att demokratisera arbetarrörelsen och öka partimedlemmarnas inflytande.  


När Labour i Storbritannien valde ny partiledare för två år sedan gjordes det genom en process där kandidaterna i god tid offentligt deklarerade sitt intresse och presenterade sin politiska vision. Kandidaterna reste runt, mötte människor och offentliga debatter arrangerades mellan kandidaterna. Processen vitaliserade både partiets politik och lockade många nya medlemmar.

När de franska och kroatiska socialdemokraterna senast utsåg sina toppkandidater fick partiets medlemmar bestämma genom provval. För att medlemmarna skulle få veta mer om kandidaterna och deras ställningstaganden genomfördes utfrågningar, s.k. hearings. I Frankrike röstade nästan tre miljoner partimedlemmar, vilket gav vinnaren Hollande ett mycket starkt mandat i ryggen.


I Sverige har Socialdemokraterna allt att vinna på att låsa upp dörren till Folkets hus och modernisera valprocesserna. Genom att införa hearings, debatter och provval kommer partiet att må bättre, få fler medlemmar och även väcka den så betydelsefulla interna politiska debatten till liv. Det skulle inte minst vara ett viktigt steg för att återta makten i Karlskrona och Sverige den 14 september 2014.