tisdag, november 06, 2012

Four more years

Ikväll avgörs det amerikanska presidentvalet och när vallokalerna stänger kommer troligen uppemot 130 miljoner amerikaner att ha röstat. Den amerikanska valrörelsen är på många sätt oerhört inspirerande. Det starka engagemang för politisk förändring som så många amerikaner känner smittar av sig och det är inte konstigt att tusentals människor från hela världen väljer att resa till USA för att följa eller delta i den amerikanska valrörelsen.

För fyra år sedan besökte jag USA för att engagera mig i Obamas kampanj. Jag valarbetade i Pennsylvania som var en delstat där det var mycket jämnt stöd mellan Obama och hans republikanske rival McCain. Varje röst kunde avgöra och det var hela tiden full fart hos oss i den lokala Obamakampanjen. Vi varvade dörrknackning med flygbladsutdelningar, telefonkampanjer och utåtriktade aktiviteter för att höja valdeltagandet.


Det var en fantastisk känsla att på valnatten få uppleva glädjen ihop med valarbetarna då Obama vann både Pennsylvania och Vita huset. I år upplever jag valnatten från Sverige, men jag måste säga att jag nästan är mer nervös den här gången. Obamas fyra år som president har inneburit många bra förändringar för det amerikanska folket. Bland annat har Obama genomfört en sjukvårdsreform som gett miljontals fler amerikaner tillgång till sjukvård.

Obama har också skapat större möjligheter för unga människor att studera vidare på universitet, antagit en hård lagstiftning mot banker och finansbolag samt satsat stora resurser för att möjliggöra en grön energiomställning. Det område där det finns mest att önska av Obama är utrikespolitiken. Även om han har gjort viktiga insatser då det gäller USA:s bistånd har exempelvis situationen i Irak och Afghanistan inte förbättrats nämnvärt.


Det finns emellertid ingenting som skulle bli bättre om Obamas motståndare Romney vinner valet. Och det är tyvärr fullt möjligt ikväll eftersom Republikanerna verkar göra vad som helst för att vinna. Ett stort antal delstater som styrs av Republikanerna har nyligen antagit nya vallagar som försvårar för många utsatta grupper att rösta i valet. Förtidsröstning har ställts in, antalet vallokaler har minskats och nya legitimationskrav införts.

Förhoppningsvis vinner Obama ändå. För det är ingen tvekan om att USA behöver honom vid rodret i fyra år till.