torsdag, november 22, 2012

SD:s nolltolerans - ett hyckleri

Den senaste veckan har Sverigedemokraterna genomgått sin kanske svåraste kris någonsin. Sverigedemokraterna har sedan sitt grundande för snart 25 år sedan varit med om mängder av skandaler och kriser, men partiet har aldrig tidigare varken upplevt en så stor offentlig kris eller ett massmedialt drev av en sådan här omfattning. Händelserna som utspelar sig på den film som ligger till grund för hela krisen saknar även motstycke i svensk politisk historia.

Tidpunkten för krisen var oläglig för Sverigedemokraterna. De senaste veckorna har partiet fått rekordhögt stöd i opinionsmätningarna. Samtidigt har Jimmie Åkesson i ett försök att skaffa partiet en mer putsad fasad presenterat en linje av nolltolerans mot extremism. Partiet menar att det inte längre kommer finnas något utrymme för rasister, extremister eller rättshaverister. Extrema utsvävningar tillåts inte. De företrädare som inte följer detta ska uteslutas ur partiet.

Det blev därför väldigt jobbigt för Åkesson då det uppdagades att partiets ekonomiskpolitiske talesperson, Erik Almqvist, hade blivit fångad på film med att uttala sig både grovt rasistiskt och nedsättande mot kvinnor. Att filmen sedan fortsätter med att partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth (partiets kandidat till justitieminister!) ihop med Almqvist utrustar sig med järnrör, beter sig aggressivt och slutligen vittnar falskt för polisen gör inte saken enklare för Åkesson.


Som en konsekvens av nolltoleranslinjen inom partiet borde både Almqvist och Ekeroth fråntas samtliga uppdrag och uteslutas ur partiet. Partiföreträdare på olika nivåer har under lång tid slängts ut ur Sverigedemokraterna för betydligt mildare förseelser. Igår gav dock partiledning besked angående Ekeroths framtid. Hans fråntas sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson, men när det gäller riksdagsplatsen, som är hans huvudsakliga förtroendeuppdrag har partiet fortfarande förtroende för honom.

Vad gäller Almqvist har partiledningen redan tvingat honom att avsäga sig sina interna uppdrag inom partiet. Almqvist plats i riksdagen, som är hans tyngsta och mest betydelsefulla politiska uppdrag, har varken Almqvist eller Sverigedemokraternas partiledning gett något besked om. Slutgiltigt svar om Almqvists framtid verkar vi få vänta på till början av nästa år enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund.

Efter den här veckan är det uppenbart att Åkessons närmast förtrogna kamrater mäts med en annan måttstock än andra politiska företrädare både inom Sverigedemokraterna eller om det hade handlat om några av de övriga sju riksdagspartiernas representanter. Lek med tanken att det var Moderaternas Anders Borg och Beatrice Ask som kraftig påverkade hade dragit runt på stan skrikandes rasistiska och kvinnofientliga glåpord för att slutligen beväpna sig med stålrör och ljuga inför polisen.

Borg och Ask hade inte kunnat sitta i riksdagen en sekund efter att det hade avslöjats. Detsamma gäller de andra riksdagspartiernas företrädare förutom Sverigedemokraterna. Talet om Sverigedemokraternas nolltolerans har aldrig varit något annat än tomma ord. Det handlade inte om nolltolerans överhuvudtaget. Nolltoleransens syfte var från början till slut endast att ompaketera ett rasistiskt parti i en mer rumsren förpackning.

Men för Sverigedemokraterna har rasismen alltid varit kärnan i partiets ideologi. Det går inte att ändra på genom enskilda uteslutningsärenden eller kosmetiska förändringar.