torsdag, januari 17, 2013

Mörrumsån full av guld

Laxfisket i Mörrumsån omskrevs första gången redan år 1231. Sedan dess har Mörrumsåns laxrika vatten nått berömmelse över hela världen. Än idag är sportfisket i Mörrumsån kronan i Sveriges laxfisketurism och fisket och dess kringaktiviteter genererar årligen tiotals miljoner till bygden.

Varje år anländer sportfiskeentusiaster från när och fjärran till Mörrum för att fiska och njuta av Mörrumsåns skönhet. Turister behöver mat, boende, transporter och kanske nya fiskeredskap och spenderar på så sätt en hel del pengar som kommer det lokala samhället till del.

År 1989 konstaterade en undersökning att det då mycket goda sportfisket av lax i Mörrumsån omsatte 50 miljoner. Det året fångade sportfiskarna 1 500 laxar i ån. Samma år omsatte det svenska yrkesfisket av lax 12 miljoner och fångade då över 100 000 laxar i Östersjön.

Sedan 20 år tillbaka har dock laxbestånden runt hela Östersjön minskat drastiskt. Idag blir endast mellan en och tio procent av laxarna tillräckligt gamla för att återvända till sina ursprungsfloder för att föröka sig. Detta märks såklart också av i Mörrumsån där sportfiskarnas fångster minskar.

Bakgrunden till laxens nedgång är att laxen som resurs under lång tid har överutnyttjats. De små vildlaxstammar som finns kvar i floderna runt Östersjön utsätts för mängder av faror. Odiskutabelt är emellertid att yrkesfisket av vildlax i Östersjön representerar den största dödligheten för laxen.

Att det kraftiga överfisket av östersjölax har fått fortgå är ingenting annat än ett politiskt haveri. Yrkesfisket av östersjölaxen kostar idag till och med samhället mer pengar i bidrag till yrkesfiskarna än de cirka 15 miljoner per år som yrkesfiskarna får för laxen.

Flera andra länder med goda förutsättningar för laxfisketurism har sett en liknande utveckling som Sverige. I Skottland och i den amerikanska delstaten Florida beslutade sig myndigheterna till sist för att införa ett temporärt laxfiskestopp till dess att laxstammen återhämtade sig.

Idag har båda dessa platser återigen en livskraftig laxstam och laxfisketurismen drar in miljarder. I Sverige bedöms en politik som värnar vildlaxen på sikt kunna ge 1 000 miljoner och skapa tusentals nya turismjobb i glesbygden runt laxälvarna.

Det är hög tid för en ny laxfiskepolitik och Blekinge borde ta initiativet.