onsdag, februari 27, 2013

Kungsholms fort - ett turistparadis?

I mer än 300 år har Kungsholms fort vaktat inloppet till Karlskrona. Under åtskilliga krig och konflikter har fortet skyddat den svenska flottbasen. Den första skissen till befästningen ritades 1680 av arkitekten och militären Eric Dahlberg och fortet började uppföras kort därefter. Sedan dess har mycket hänt där ute. Fortet har ständigt byggts ut och byggts om för att anpassas efter nya tiders militära utveckling.

Tack vare att Sverige har haft fred i snart 200 år är Kungsholms fort helt intakt. På fortet återfinns välbevarade försvarskonstruktioner från 1700-talet sida vid sida med fortifikationer från världskrigen och Kalla kriget. Kungsholms forts miljöer är unika och befästningen saknar motstycke i världen. Fortet har emellertid länge varit en gömd och hemlig värld för de flesta utanför militären.

Sedan ett antal år går det att sommartid få uppleva Kungsholms fort via guidade turer med Karlskronas turistbyrå. Detta är väldigt bra, men Kungshoms fort har en mycket större potential än så. Eftersom försvaret idag nästan har upphört med all sin verksamhet på plats kan det vara dags för nästa steg i Kungsholms forts utveckling. Nämligen att på allvar öppna upp det för allmänheten.


Kungsholms fort är oerhört vackert beläget långt ut i det pärlband av öar som omger Karlskrona. Om det helt öppnades upp för turism skulle det bli ett utmärkt stopp för de tusentals seglarturister som varje år passerar Blekinges kust. För att öka tillgängligheten till fästningen vore det en god idé att även förbinda Kungsholms fort med den närliggande ön Tjurkö genom att bygga en robust träbro.

När Kungsholms fort verkligen öppnas upp kommer det att locka tiotusentals turister varje år. Och det skapar i sin tur en stor efterfrågan av olika servicetjänster. Givetvis kommer ett flertal museer behövas, men i befästningens fantastiska miljöer skulle det också kunna startas upp hotell och vandrarhem, restauranger och kaféer och andra verksamheter kopplade till turism.

Den lummiga botaniska parken som upptar de centrala delarna av fortet skulle ihop med de öppna gräsytorna mot havet söder och väster om fästningen passa perfekt för rekreation för både turister och karlskronabor. Det råder ingen tvekan om att Kungsholms fort har en otroligt stor potential även framöver. Varför inte använda den?