onsdag, september 12, 2012

Skapa en internationell Östersjömyndighet med säte i Karlskrona

Östersjöländernas öden har alltid varit tätt sammanflätade. Vad som händer i det ena landet har på ett eller annat sätt fått efterverkningar i grannländerna. Ländernas gemensamma historia har stundom varit kantad av krig och oro och stundom fred, handel och utbyte. Sedan Kalla krigets slut råder en lugnare period och Östersjöns länder samarbetar idag mer än någonsin tidigare. Detta sker både genom EU och genom den ökade handeln med Ryssland.

Ett gemensamt intresse för samtliga dessa stater är Östersjöns allvarliga situation. Trots ett allmänt högt medvetande om hur skadlig miljöförstörelsen är för vårt gemensamma innanhav så har Östersjön aldrig varit så illa ute som idag. Enligt många miljöexperter är redan Östersjön på gränsen till en ekologisk kollaps. Vilka konsekvenser detta kommer att få för befolkningen som lever runt Östersjön verkar alldeles för få politiker och beslutsfattare ha reflekterat över.

Utmaningar som övergödning, utfiskning och utsläpp av miljögifter kan endast övervinnas om alla stater hjälps åt med att genomföra de kraftfulla åtgärder som krävs för att rädda Östersjön. Av de samarbeten som hittills har skett på området går det att dra slutsatsen att inte tillräckligt har uppnåtts. Därför är det dags att ta nya tag. Ett bra förslag vore att skapa en internationell Östersjömyndighet där alla Östersjöstater gemensamt tar ansvar för Östersjön.

Myndigheten skulle kunna ledas av en styrelse med företrädare från alla länderna runt Östersjön. På daglig basis kan den internationella Östersjömyndigheten samordna staternas insatser för Östersjön samt utreda vilka lagar som måste stiftas. Myndigheten borde även ha befogenhet att utfärda förordningar som är bindande för alla länderna. Östersjömyndigheten bör dessutom ha till uppgift att sprida kunskap om vikten av gemensamma lösningar för Östersjön.

Den mest naturliga platsen att lägga den internationella Östersjömyndigheten är Karlskrona. Karlskrona, geografiskt placerat i hjärtat av Östersjöregionen, har under de senaste årtiondena haft nära kontakter med länderna kring Östersjön. I Karlskrona finns därutöver särskild forskarkompetens inom miljöområdet på Blekinge Tekniska Högskola samt ytterligare viktig spjutspetskunskap på Kustbevakningens högkvarter, Boverket och Marinbasens huvudsäte.