torsdag, juni 28, 2012

Bygg bostäder under Stortorget

Stortorget i Karlskrona är en storslagen plats med sina ståtliga byggnader och pampiga yta. Det geografiska läget i mitten av Trossö och på öns högsta punkt gör torget till den naturliga mittpunkten i världsarvsstaden. Oräkneliga turister har skådat ut över det kullerstensbelagda torget och fascinerats av historien om stadens grundläggande och hur stadsplan och byggnadsverk har formgetts av den svenska stormaktstidens mest framträdande personer.

Alla dessa turister har tyvärr missat en av Karlskronas allra finaste skatter. Nämligen det som militären byggt under staden. Under Karlskrona finns ett tunnelsystem som saknar motstycke i landet. Bara under Stortorget finns ett underjordiskt komplex på cirka 5000 kvadratmeter som innehåller allt från skyddsrum och förläggningar till kök, verkstäder och ett mindre sjukhus. Dessa utrymmen har försvaret under 1900-talet successivt byggt ut för att använda i händelse av krig.

Idag är de flesta av tunnlarna tomma och övergivna. Eftersom ingen på senare år har tagit något ansvar för att hålla dem i drägligt skick är många nu till och med plomberade. Det finns dock ingenting som säger att de behöver fortsätta vara det. Tunnlarna skulle kunna öppnas upp och renoveras för att användas till civila ändamål. De hade i sådana fall utgjort en helt unik miljö som utan tvekan skulle bidra stort till Karlskronas besöksnäring.

Ett spännande alternativ hade varit att göra bostäder av några av dem. Karlskrona har ett stort behov av nya lägenheter i de centrala delarna av staden och vad kan vara mer centralt än att bo under Stortorget. Fler boende i centrala Karlskrona skulle innebära bredare kundunderlag för lokala näringsidkare samt bidra till en mer levande stadskärna.

Att bygga under Stortorget kan vara ett första steg. Under Bredgatan finns liknande utrymmen. I detta har Karlskrona en unik tillgång som även skulle kunna användas till fler saker än bostäder. Vad sägs om underjordiska hotell, museer, restauranger och affärer?