torsdag, juni 28, 2012

Borgmästareleden - en vandringsled i centrum

Karlskrona har fantastiska förutsättningar för havsnära rekreation och vandringsleder. Det gäller inte minst kommunens centrala delar. Stumholmen och Borgmästarekajen är utmärkta exempel på vackra strandlägen som har gjorts till uppskattade promenadstråk. Sådana miljöer medför positiva effekter för både den lokala besöksnäringen och för kommunens egna invånare.

Det finns fullt av fina lägen som borde tillgängliggöras på Trossö och på de närliggande öarna. Ett bra förslag på vad som skulle kunna göras är att förbinda Dragsö med Långö via gång- och cykelbroar. På så sätt skulle den som vill ut och promenera kunna runda hela Borgmästarefjärden via en bro från Dragsö till Högaholm och en bro från Högaholm till Långö.

Runt ön Högaholm skulle en robust och vandringsvänlig träbrygga kunna byggas för att förbinda de bägge broarna till Dragsö respektive Saltö. Broarna till Högaholm bör konstrueras så att biltrafik till ön blir omöjlig. Utöver träbryggan runt holmen bör annan bebyggelse förbjudas och ön reserveras för fotgängare på samma sätt som Stakholmen.

Möjligheten att promenera runt hela den pittoreska Borgmästarefjärden kommer troligen locka fler människor till sund vardagsmotion och utflykter i det gröna. Om samtidigt gånglederna runt resten av fjärden rustas upp kommer den nya ”Borgmästareleden” i sig att kunna bli en attraktion och ett sätt för turister att upptäcka Karlskrona på.

Fler personer i rörelse runt Borgmästarefjärden leder till ökad kommers för de handlare och företagare som har verksamhet i anslutning till leden. Hotellet vid Fisktorget, fiskrestaurangen vid Saltöbron och campingen på Dragsö blir naturliga vattenhål.

Samtidigt passerar du många sevärdheter vid en vandring kring fjärden. Brändaholm med sina idylliska röda kolonistugor är såklart en av de främsta, men även Fisktorget och Blekinge museum erbjuder enastående historiska miljöer.

Sist men inte minst är Högaholm en oas som många karlskronabor och besökare kommer ta till sina hjärtan. Från toppen av berget som gett ön sitt namn bjuder Högaholm på en oslagbar utsikt in mot Karlskrona och ut över skärgården.