tisdag, maj 23, 2006

Nu är Nätverk mot rasism igång!

Igår kväll höll Nätverk mot rasism sitt stormöte. Självklart var jag på plats. Fick äran att vara representant för Socialdemokraterna. :) Den tillträdande ordförande för Ehrensvärdska elevrådet Petter Carlsson Söderstrand och SSU:s distriktsordförande Sarah Tehagen van Darvé höll i mötet. Mötet var riktigt bra. Det var drygt 40 personer som representerade en stor mängd organisationer där.

Först så fick vi en kort föreläsning av Expo:s Alexander Bengtsson som beskrev läget inom den främlingsfientliga rörelsen både på lokalt och nationellt plan. Han berättade också om hur det hade gått i de länder som hade släppt in rasisterna i finrummen. Det vill säga legitimerat rasisterna genom att sitta i paneldebatter, TV-soffor och bemött dem som vilket parti som helst. Alltså den strategi som Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern verkar vilja gå efter.

Expo:s Alexander Bengtsson

Man kan inte säga att det hade gått så värst bra för de länderna... Känns Jean-Marie Le Pen och Front National igen, kanske Jörg Haider och FPÖ eller rent av Pia Kjaersgard och Dansk Folkeparti...? Problemet i samtliga de länderna, hade varit att de borgerliga partierna i sin desperation att vinna makten hade bjudit in rasisterna i hopp om att "kunna omvända" dem. Om det nu går att omvända kroniskt ljugande rasister.

När väl rasisterna fått en fribiljett in i valrörelsen, var också dagordningen satt. Hela valet kom bara att handla om för eller mot rasism. Det vill säga för eller emot det främlingsfientliga partiet. Vem tjänar på det tror ni?

...Inte miljön, inte uteliggarna, inte jämställdheten, inte de arbetslösa, inte någon utom rasisterna! Valrörelsen måste handla om andra saker än för eller mot Sverigedemokraterna. Det finns alldeles för många viktiga frågor som gör att vi inte får låta rasisterna få sätta dagordningen.

Mötet tillsatte sedan en styrgrupp och beslutade även om att delta på en aktivitet där man ska fika mot nazismen på nationaldagen. Plats: Hoglands Park.

Efter mötet känns det verkligen som att Karlskrona är på fötterna i kampen för demokratin igen. Ser fram emot att följa Nätverkets aktiviteter!