onsdag, maj 10, 2006

Folkpartiet spelar på främlingsfientlighet

Ni missade väl inte söndagens avsnitt av Dokument inifrån på SVT. I så fall går det att se på SVT:s hemsida. Det var den femte av sju undersökande dokumentärer där man granskar de sju riksdagspartierna inför höstens val. Söndagens avsnitt hette ”Folkpartiet: Snällfällan” och handlade om Folkpartiets förvandling från Bengt Westerbergs socialliberala Folkparti till dagens hårda och mörkblå parti. Folkpartiets partisekreterare, Johan Jacobsson, skrev i mitten av 90-talet en rapport som hette ”fem goda råd till ett alldeles för litet parti”, där han framförallt talade om det danska högerliberala och främlingsfientliga regeringspartiet Venstre som en förebild för Folkpartiet.

Venstre är idag Danmarks största parti, men har en bakgrund som är mycket lik Folkpartiets. Det har precis som Folkpartiet länge varit ett ganska litet parti i politikens periferi och har haft svårt att profilera sig i media tills det började flörta med den invandringsfientliga opinionen.

Föga förvånande är också många av Venstres gamla förslag identiska med de förslag som Folkpartiet presenterat de senaste åren. Språktest för invandrare, hårdare straff för invandrare som begår brott och nu senast nolltolerans mot muslimsk fundamentalism. Det finns dock ett krav som Folkpartiet inte ställt än. Det är det krav som verkligen lyfte in Venstre i maktens korridorer: kravet på ett minskat flyktingmottagande.

Om även Folkpartiet skulle ställa detta krav vore det mycket olyckligt. Delvis för att förslaget riskerar att försämra vår humana flyktingpolitik, men också för att det skulle försvaga svensk demokrati. De demokratiska partierna har länge kämpat för att hålla främlingsfientliga partier utanför riksdagen och det var inte minst Folkpartiet och deras dåvarande partiledare Bengt Westerberg som tog striden mot rasistiska Ny Demokrati för femton år sedan. Lars Leijonborg och dagens Folkparti spelar tyvärr närmast den motsatta rollen.

SVT:s granskning visade också på flera allvarliga problem när det gäller den interna demokratin i Folkpartiet. Folkpartiets ledning med partisekreteraren Johan Jacobsson har uttalat sig om att man vill göra om partiets kongresser från demokratiska beslutstillfällen till massmediala jippon. Om så sker kommer de viktiga besluten inte längre att tas av partiets medlemmar, utan av en elit i partiets ledning. Så var exempelvis fallet med förslaget om språktest för invandrare som spelades ut av Leijonborg och Jacobsson mot partiets medlemmars vilja. Fortsätter Folkpartiet att försöka locka nya väljare med utspel som balanserar på gränsen till främlingsfientlighet bör partiet kanske också byta namn. Då passar Folkpartiet populisterna bättre.