onsdag, april 12, 2006

Sexismen anfaller!

Ibland undrar jag om vi verkligen lever på 2000-talet. Trots att vår civilisation ska föreställa historiens mest utvecklade, både mänskligt och tekniskt, befinner vi oss fortfarande på stenåldersnivå när det gäller många områden, inte minst jämställdheten mellan könen. Javisst, vi har gjort vissa framsteg, men könsrollerna är fortfarande lika cementerade som för flera tusen år sedan. Det kan hända att vi genom jämställdhetsarbete i skolor, kvotering och delad föräldraförsäkring har börjat gå åt rätt håll, men det är den sjuka sexismen som fortfarande tvingar in oss i könsroller och samtidigt förstör mångas psykiska hälsa.

Häromdagen bestämde jag mig för att räkna hur många gånger jag exponerades för reklam som innehöll sjuka skönhetsideal för kvinnor. På en dag genom tidningar, TV, Internet, reklam och löpsedlar exponerades jag över 200 gånger! Tvåhundra gånger! De sjuka skönhetsidealen finns ju överallt. I kvällstidningarna var de tre huvudnyheterna Britney Spears nya nakenbilder, att Big Brother-Jessica ska gifta sig samt en guide till hur du kan gå ner i vikt och se ut som en modell på bara en vecka. På TV lyckades jag inte ta mig igenom någon reklampaus utan att få se minst ett par trådsmala tjejer i bikini.

Vad ger då det här oss killar för bild av tjejer? Vi får en helt sinnessjuk bild av kvinnor då vi varje dag bara konsumerar bilder av retuscherade supermodeller. Vad förväntar vi oss av våra flickvänner och kvinnorna i vår omgivning? Men framförallt hur påverkar alla dessa sjuka skönhetsideal kvinnors egna självbilder? Att varje dag utsättas för hundratals bilder som säger att du inte ser tillräckligt bra ut. Bilder som inte ens är verkliga, utan retuscherade i efterhand.

Forskning visar att skönhetsideal med överdrivet smala kvinnor i reklam leder till ätstörningar och anorexi hos både kvinnor och unga tjejer. Något som ständigt har ökat de senaste åren. Idag lider hela tio procent av alla flickor av ätstörningar. Inte hjälper det heller särskilt mycket att unga tjejer och killar om kvällarna matas med TV-program som Top Model, Big Brother och Paradise Hotel där det enda som räknas är utseende och sex.

Om vi verkligen menar allvar med att vi vill ha ett jämställt samhälle måste vi alla ta oss i kragen nu. Till att börja med kan vi lagstifta mot retuschering och införa restriktioner för sexistisk reklam. Sedan måste vi som individer också föregå med gott exempel. En enkel sak kan vara att man slutar att köpa skittidningar som varje dag fyller sina löpsedlar och artiklar med nakenchocker, silikonbröst och bantningskurer. Till sist är det ändå du själv som avgör vilken värld du vill leva i.