onsdag, april 26, 2006

Miljöfrågan är viktigare än välfärden

Som socialdemokrat ligger självklart välfärds- och solidaritetsfrågorna mig varmt om hjärtat. Kampen för att hjälpa de mest utsatta är normalt sett det viktigaste. Det finns dock ett undantag och det är miljön. Utan en jord att leva på spelar det ingen som helst roll om vi har världens bästa välfärd. Många tror att Göran Perssons vision om ”det gröna folkhemmet” är ett nytt påfund, men socialdemokratins miljöengagemang har varit starkt ända sedan Palmes tid. Vid en internationell miljökonferens i Stockholm 1972 uttryckte Olof Palme det så här:

”När det gäller vår miljö finns det ingen individuell framtid, varken för människor eller nationer. Framtiden är gemensam. I gemenskap måste vi dela den. Tillsammans måste vi skapa den.”

Nu som då inser de flesta att miljöproblemen måste lösas på en internationell nivå. Där har vi idag EU som ett utmärkt verktyg för att bekämpa miljöförstörelsen i hela Europa. Ska vi vända utvecklingen krävs det en bra och samordnad europeisk miljöpolitik. Tyvärr har EU, eftersom högern idag både dominerar EU-parlamentet och medlemsländerna, gått tillbaka flera steg sedan Margot Wallströms tid som miljökommissionär. Wallström gjorde ett bra jobb med att föra fram den svenska synen att människan och miljön ska gå före marknaden.

De senaste åren har istället den motsatta viljan härskat i EU. Det är inte minst förra årets urvattnade lagstiftning kring kemikalier ett bevis på. Högern vek sig för företagens lobbying om att en alltför stark kemikalielagstiftning skulle vara dålig för företagen och tillväxten. Vad som är dåligt för människan och miljön spelar tydligen mindre roll när det finns pengar att tjäna. Givetvis är också vår inhemska miljöpolitik viktig i kampen för den globala miljön. Framförallt för att det behövs nationer som visar vägen och går i täten i arbetet för miljön.

Socialdemokraternas vision är att Sverige ska bli ett lika stort föregångsland i form av ett ekologiskt hållbart samhälle som vi varit när det gäller välfärden. Det är det som vi kallar för ”det gröna folkhemmet”. Där är Göran Perssons mål att göra Sverige oljeoberoende till år 2020 en viktig del av planen.

En omställning till ett hållbart samhälle behöver inte heller vara dålig för ekonomin. Danmark och Tyskland har de senaste åren haft en stor export av solceller och vindkraftverk. Detta visar att en satsning på miljöteknik kan leda till nya jobb och tillväxt för ett land. Även i Sverige ökar miljöteknikexporten mer och mer. För att nå ett hållbart samhälle måste vi våga storsatsa på miljön och fortsätta vår politik där vi ger människor ekonomisk möjlighet att välja miljövänliga alternativ. Miljön räddar vi aldrig ensamma, det gör vi tillsammans.