onsdag, april 29, 2009

Svårt läge i Israel

Den politiska vänstern i Israel är idag i en svårare situation än på årtionden. I det israeliska valet i februari lade en överväldigande majoritet av väljarna sina röster till höger och mitten. De två partierna på vänsterkanten, arbetarpartiet Labour och vänsterpartiet Meretz, fick tillsammans bara 16 av Knessets 120 platser.

Det blåser verkligen starka högervindar i Israel och den israeliska högern som i valet fått ett ökat stöd är knappast några fredsduvor. Att den saken är säker visar utnämningen av den öppet rasistiske Avigdor Lieberman till utrikesminister i den nya regeringen. En regering som leds av Benjamin Netanyahu, partiledare för Likud, som länge varit en ihärdig motståndare till någon fredsuppgörelse med palestinierna.

När det politiska landskapet har glidit så långt till höger som det israeliska blir det mycket svårt för vänsterkrafter och fredsaktivister att vinna någon mark. Då Israel nu valt en utrikesminister som öppet säger att arabiska israeler och judiska israeler med samma medborgarskap inte förtjänar samma rättigheter är det väldigt allvarligt.

Avigdor Lieberman är med svenska mått mätt en politiker till höger om till och med Sverigedemokraterna. När österrikarna valde in den främlingsfientlige Jörg Haider i den Österrikiska regeringen valde Israel att protestera genom att kalla hem sin ambassadör. Lieberman är av precis samma kaliber och omvärlden borde därför ägnat en tanke åt att kanske göra samma sak.

Med Netanyahus regering vid rodret i Knesset lär fredsprocessen riskera att stanna upp de kommande åren. Det vi får sätta vårt hopp till är att Barack Obama anser att Mellanösternfrågan är tillräckligt viktig och sätter press på den israeliska regeringen.

Samtidigt får vi hoppas att den israeliska vänstern tar sig i kragen och hittar tillbaka till väljarna. För det kommer att krävas stor självinsikt samt ett riktigt generationsskifte inom vänsterpartierna där flera av dagens ledare som ofta styrt i tjugo till trettio år måste inse att det är dags att dra sig tillbaka.