tisdag, april 21, 2009

Unga inte viktiga för högern

Om Sverige inte ska få stora problem i framtiden måste vi satsa särskilt hårt för att unga ska få jobb. Idag har Sverige näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa och i många kommuner är var fjärde ung utan arbete. Detta riskerar att ekonomiskt skada Sverige för lång tid framöver då en stor del av ungdomsgenerationen berövas chansen att få in en fot på arbetsmarknaden.

Än så länge har regeringen varit nästan helt passiv i denna fråga. Skatteavdrag för de som redan har arbete och hög inkomst har varit viktigare än att satsa på återgärder för att skapa nya jobb. Det första riktigt skarpa förslaget kring ungdomsarbetslösheten kom borgarna med förra veckan då Centerpartiet återuppväckte sitt gamla förslag om ungdomsavtal.

Ungdomsavtal innebär att unga står utan anställningstrygghet och Centerpartiet tror därmed att fler företag ska anställa dem på grund av det. Kortsiktigt kan det ha en liten effekt, men i realiteten skapar det inga nya jobb och leder till att ungas situation blir än mer otrygg.

Maud och Centerpartiet verkar inte se några problem med att ungdomsavtal kan innebära att Sveriges unga får stora svårigheter att få bostad, bil, telefon och alla former av lån. Det som istället behövs är stora satsningar på utbildning så att unga kan skaffa sig den kunskap som behövs för att matcha de jobb som ändå finns. Kommuner och landsting behöver också få extra resurser för att kunna anställa unga under krisåren.

Ett annat sätt för få in unga på arbetsmarknaden är att ge företag som anställer unga långtidsarbetslösa ett första-jobbetavdrag samt erbjuda fler lärlingsutbildningar. På så sätt får unga en trygg erfarenhet av arbetslivet som förhoppningsvis kan leda till fortsatt arbete. Även sommarjobb kan vara ett bra sätt för att ge unga en möjlighet att få in foten på arbetsmarknaden.

Säkert är att högerns politik varken gynnar de unga eller kommer att ta Sverige ur den kris vi nu upplever. Det är tur att det bara är ett och ett halvt år till nästa riksdagsval.