tisdag, mars 14, 2006

Presidentval i mini-Sovjet

På söndag är det presidentval i Vitryssland, men valet är givet på förhand. Oavsett vilka valsedlar vitryssarna väljer, kommer diktatorn Lukasjenko att vinna. Om han får 60 eller 100 procent av rösterna bestämmer han själv. Alla valfunktionärer kommer från presidentens eget parti och igår, en vecka innan valdagen, gick Lukasjenko ut med att alla utlänningar som ”stör” valet måste lämna landet. De som ”stör” är allt ifrån journalister och valobservatörer till utländska politiker och diplomater.


Lukasjenko har gjort Vitryssland till ett mini-Sovjet. Där oliktänkande fängslas och mördas, oppositionella partier förbjuds och fri media helt upphört att existera. De senaste veckorna har jag fått många email från de unga sossarna som är med i oppositionen i Vitryssland. De berättar om att 100-tals oppositionsaktivister har fängslats och misshandlats, däribland flera av dem jag träffade i Minsk förra året. KGB har format mängder av ”ordningspatruller” som förföljer och misshandlar demokratikämpar på gator och torg, men också söker upp dem i deras hem. Många försvinner spårlöst eller fängslas på obestämd tid.

Ett uppmärksammat försvinnande är journalisten Dimitiv Zavadskayas. Han arbetade åt den ryska tv-kanalen ORT när han rapporterade att Vitryssland kan ha hjälpt tjetjenska rebeller. Sedan dess har varken hustrun Svetlana eller sonen Yuri sett skymten av honom. Troligen dödades han av KGB:s särskilda mordkommando. Hans fall är knappast unikt.

Vitryssland största arbetsgivare är idag militären och polisen. Deras kombinerade säkerhetsstyrkor är lika stora som Frankrikes och Tysklands tillsammans. Under mitt eget besök i Minsk såg jag minst en polis i varje gathörn. Det var inte heller ovanligt med militärfordon och tanks som patrullerade på gatorna. Det är kanske inte helt oväntat att det börjat breda ut sig en viss rädsla för att uttala sig emot diktaturen i landet.

Allt detta låter helt overkligt för oss som lever i Sverige idag. De låter till och med för sjukt för att kunna vara hämtat från en film. Sanningen är tyvärr att allt detta händer bara 60 mil från Sverige. Utan att vi vet särskilt mycket om det. Det gör mig så förbannad så att jag nästan exploderar. Världen måste göra något åt detta nu. Sverige och EU måste säga ifrån. Det gör vi bäst genom att bojkotta allt som har med Vitrysslands diktatur att göra, men också genom att stötta oppositionen i landet. EU måste inte minst sätta ett hårt tryck mot Ryssland, som är det land som idag håller den vitryska diktaturen om ryggen.

På söndag tänker jag tända ett ljus för demokratikämparna i Vitryssland. På måndag fortsätter dock kampen mot diktaturen. I den behövs både du och jag.