torsdag, februari 02, 2006

S vann valet i söndags

Du kan väl inte ha missat att S vann valet i söndags. Presidentvalet i Finland alltså. Den socialdemokratiska kvinnan Tarja Halonen vann striden på mållinjen mot den konservative högermannen Sauli Niinistö. Det har varit en minst sagt stormig valrörelse där Halonen, som har varit den sittande presidenten, inte alls var självskriven som vinnare. I det annars traditionellt mycket borgerliga Finland, har Tarja Halonen de senaste åren ihärdigt stått emot högervindarna och varit en tydlig representant för den politiska vänstern. Presidenten har visserligen till stor del mest ceremoniella uppgifter att sköta, men hon har också ett visst inflytande på utrikespolitiken. Hon har bland annat sett till att Finland inte gått med i Nato, vilket högern och hennes motståndare i presidentvalet gärna vill.

Finland och Sverige ses på grund av sin neutralitet idag som föregångsländer från många håll i världen. Vi är kända för våra internationella insatser och diplomatiska förmåga. Det har inte minst Finlands förre president Martti Ahtisaari och Sveriges Carl Bildt visat tydligt med sitt diplomatiska arbete på bl.a. Balkan. Hade moderaten Sauli Niinistö vunnit presidentvalet hade Finlands tid som en viktig internationell aktör varit slut. Med en socialdemokratiskt präglad utrikespolitik från både Finland och Sverige finns det fortfarande tydliga motkrafter och starka röster mot USA:s och Nato:s otäcka utrikespolitik. Det är något vi ska vara stolta över.

Det finska presidentvalet är dock inte bara intressant ur den politiska höger/vänster synvinkeln. Finland har nämligen inte en kung. Man har en folkvald president. Istället för ett förlegat system där kungens familj är de enda som föds med andra rättigheter än resten av folket är Finland en republik där alla föds lika. I Finland behöver alltså inte statens formellt högsta representant vara en person som alltid måste komma från samma familj, utan en folkvald representant som kan vara vem som helst. Det är väl det som ska kallas för demokrati. Att alla föds lika och har samma rättigheter.

Det är klart att en del människor föds i rika familjer och en del i fattiga. Det är något som vi aldrig helt kan ändra på, men när det gäller kungen så är det staten som står för fiolerna. Det är med våra skattepengar som kungen finansierar sitt lyxliv. Det känns som att vi i Sverige år 2006 borde ha kommit längre. Alla våra högsta ledare i landet borde vara folkvalda. Där är Finland ett föredöme. Det är bara att gratulera finnarna till sin republik och sin nyvalda president. Se nu bara till att byta ut regeringen i det finska riksdagsvalet 2007 också.