tisdag, juni 29, 2010

Staden med potential

Karlskrona har potential att bli södra Sveriges turistmetropol. Varje sommar då jag kommer hem till Karlskrona för att fira semestern slås jag av hur otroligt vacker min hemstad är. Så var definitivt även fallet det här året då jag anlände för en vecka sedan. Blekinges residensstad är helt unik och det finns ingen motsvarighet till den i världen. Det har till och med FN-organet Unesco uppmärksammat då de utsett Karlskrona till en världsarvsstad.


Det som dock inte slog mig då jag bodde här var att vi faktiskt inte tillräckligt utnyttjar kommunens potential som turistmagnet. För oss som kommer från Karlskrona är det lätt att finna och hålla koll på alla smultronställen och för mig slår utan tvekan sommaren i Karlskrona en semester på den allra finaste söderhavsö. Men trots att världsarvet är en framstående del av staden så finns det oändligt många fler fantastiska delar av Karlskrona att uppleva.

Ur historisk synpunkt skulle det vara möjligt att turista i Karlskrona i månader utan att lyckas besöka alla intressanta platser. Runt om i kommunen finns mängder med historiska lämningar från olika tidsepoker. Några av de mest uppskattade är de välbevarade hällristningsområdena i kommunens östra delar, den rika förekomsten av vikingagravar, de danska medeltida städerna Kristianopel och Lyckeby och Nils Dackes gömställen i Rödebyskogarna.

Själva Karlskrona stads historia började inte förrän 1680, men har sedan dess försett kommunen med över 300 år av oerhört spännande sjökrigshistoria i form av befästningar och byggnader uppförda för att konstruera och utrusta Sveriges flotta. Sist men verkligen inte minst har Karlskrona en mycket vacker natur som bjuder på allt en svensk sommar kan erbjuda.

Från den norra kommundelens skogsbygd i riktig Emil i Lönneberga stil till en skärgård som slår ”Vi på Saltkråkan” med hästlängder. Mittemellan dessa finns ett stråk av bördig jordbruksmark med böljande slätter. Det är emellertid först då vi på allvar skapar möjligheter för turister att uppleva allt detta som Karlskronas turistnäring kan komma till sin fulla rätt.

En mer utvecklad turistnäring skulle innebära många nya arbetstillfällen och bidra till Karlskronas utveckling. En storsatsning på turism skulle mycket väl kunna vara det som för kommunen bort från de senaste årens dåliga tider.