tisdag, maj 25, 2010

Rösta bort Bildt!

Den borgerliga regeringens utrikespolitik är inte något som du som svensk ska vara stolt över. Utrikesminister Carl Bildt var redan när han tillträdde för tre och ett halvt år sedan tydlig med att han helst av allt skulle vilja göra Sverige till ett litet USA. Sagt och gjort. På ett fåtal år har Bildt till stor del lyckats trolla bort Sveriges anseende som ett land med ett stort civilkurage och ett starkt engagemang för global rättvisa.

Från Bildts tillträde har vi svenskar fått leva med att ha en utrikesminister som haft fingrarna med i många internationella skumraskaffärer. Bildt har bland annat jobbat som lobbyist för den amerikanska krigsindustrin och deltagit i den rådgivande gruppen för den amerikanska lobbykommittén ”Committee for the Liberation of Iraq” som hetsade USA till att anfalla Irak på falska faktauppgifter.


Carl Bildt har också suttit i styrelsen för oljebolaget Lundin Petroleum som anklagas av människorättsorganisationer för att i Sudan och Etiopien indirekt bidragit till fruktansvärda övergrepp på civilbefolkningen då de exploaterat olje- och gasresurser. Han har även suttit med i styrelsen för Vostok Gas med inflytande i den ökända ryska energijätten Gazprom som nu bygger gasledning i Östersjön.

Utrikesminister Bildt kan på många sätt liknas med den amerikanska politikens hårdföra och krigshetsande högerhökar. Det är därför inte heller konstigt att Bildts och Moderaternas högsta dröm är att Sverige ska gå med i Nato. När det gäller internationella konflikter har Bildt istället för att ta ställning emot krig och för folkrätten konsekvent valt att ställa sig på Natos och stormakternas sida.

Inte ens när det gäller att kämpa för befriandet av Västsahara, som är Afrikas sista koloni, har den svenska utrikesministern lyft ett finger. Bildts utrikespolitik saknar fullständigt ryggrad och som svensk skäms jag idag över Sveriges utrikespolitik. Sveriges röst i världen är så långt ifrån Olof Palmes som det går att komma.

Den 19 september har du emellertid möjligheten att ändra på det. Genom att rösta bort högern från makten kan svenska folket få tillbaka en stark röst som återigen står upp för världens utsatta och inte viker ner sig för stormakterna.