tisdag, maj 18, 2010

Medicin är inte godis

En av Reinfeldts sämsta och farligaste försämringar av Sverige är utförsäljningen av apoteken och avskaffandet av apoteksmonopolet. Som socialdemokrat känner jag i ryggmärgen att något är allvarligt fel då privata företag tillåts tjäna pengar på folks olycka och sjukdom. Sjukvård och medicinsk verksamhet ska enligt mig drivas med ett enda syfte – att erbjuda bästa möjliga vård och läkemedel till medborgarna.

Den svenska sjukvården och apoteken har länge varit internationellt erkända för sin höga standard och sitt jämlika förhållande till patienter. Det finns få länder i världen där en hemlös kan erhålla lika bra behandling som en miljonär och ha samma möjlighet att få den bästa möjliga medicinen. Sverige har varit ett föregångsland och vår sjukvårdsmodell har skapat ett bättre och tryggare liv för alla svenskar.

Så är det inte längre. Sedan regeringen Reinfeldt tog över landet har allt fler sjukhus och vårdcentraler sålts ut till stora privata kapitalbolag som endast drivs av ett övergripande mål – att tjäna så mycket pengar som möjligt. Men inte nog med det. Reinfeldt ville också slå sönder Sveriges framgångsrika apoteksmonopol som under årtionden har hållit nere priserna och skickat tillbaka vinsterna till skattebetalarna.

Sedan i höst har även de flesta av apoteken sålts ut till ett fåtal stora bolag. Vinsterna kommer inte längre folket till del utan går istället rakt ner i fickorna på de utsålda apotekens privata ägare. Det övergripande målet för dessa apotek är samma som för de privatiserade sjukhusen. Det handlar inte om att tjäna folkets intressen utan om att göra så mycket pengar som möjligt. Det faller väl samman med Moderaternas ideologi.

Apoteksmonopolet för emellertid med sig fler dåliga sidor än just förändringen av själva ägandet. Bland annat har försäljningen av receptfria läkemedel som värktabletter och nässpray ökat explosionsartat sedan monopolets avskaffande. Idag säljer förutom apoteken över 6 000 vanliga dagligvarubutiker dessa läkemedel och den ökade tillgången riskerar att leda till en hälsofarlig överkonsumtion.

En del butiker har rent av salufört Alvedon och godis i samma butiksställ. Det är uppenbart att Moderaterna inte går medborgarnas ärenden när de privatiserar fler och fler delar av välfärden.