tisdag, maj 04, 2010

Stängda dörrars politik

På utbildningsområdet har högerregeringen sedan valet 2006 drivit en ”stängda dörrars” politik. Genom att angripa allt från grundskola till högre utbildning kommer regeringens förslag att stänga dörren till framtiden för många elever på gymnasiet, komvux och högskolan. Högerns utbildningspolitik är dock inte bara skadlig för de studerande utan är även ett hot för Sveriges framtida konkurrenskraft i världen.

En av Sveriges starkaste fördelar på den globala arenan har varit svenska folkets höga utbildningsnivå. För att vara ett litet land i norra Europas utkant har Sverige varit enormt framgångsrikt när det gäller forskning och skapande av internationellt ledande företag. Detta har möjliggjorts genom årtionden av socialdemokratiska regeringars satsningar för att bygga ut högskolan och förbättra grundskolan.

Nu kämpar alltså Reinfeldt och Co för motsatsen. Då det handlar om gymnasieskolan håller regeringen på att genomföra en ny gymnasiereform som kommer att stänga ute många elever från vidare högskolestudier. Den stora förändringen är att de praktiska programmen framöver inte ger någon behörighet till att söka till högskolan eftersom kraven på svenska och engelska sänks på dessa program.

Det betyder att ungdomars val av yrke i femtonårsåldern kan begränsa deras chanser under resten av livet. Gymnasiereformen försämrar kvalitén i skolan, medverkar till en oflexibel arbetsmarknad och kan leda till katastrof för den enskilde. Inte minst eftersom försämringarna i gymnasieskolan görs samtidigt som regeringen kraftigt skurit ner på komvux, vilket ytterligare minskat möjligheten till omskolning.

Slutligen har regeringen bestämt sig för att införa avgifter för utomeuropeiska studenter på högskolan. Det kommer få stora konsekvenser för kvaliteten på svenska universitet och högskolor eftersom dessa länge har kunnat dra stor nytta av utländska studenters erfarenheter och kunskap för att ligga långt framme i forskningsvärlden.

Avgifterna innebär färre studenter från länder utanför Europa, men även att Sverige inte längre får de bästa utländska studenterna, utan bara de som har råd. En försämrad högskola leder till sämre villkor för svenska företag och då på sikt en försvagad välfärd. Det blir resultatet av stängda dörrars politik.