onsdag, augusti 26, 2009

Kritik av Israel är inte antisemitism

Efter en artikel som publicerades i Aftonbladet förra veckan har Sverige kallats antisemitiskt i israelisk media. Den israeliska utrikesministern har till och med öppet uttryckt att svenskar nästan är som nazister. Jag tänker själv inte ta ställning till om artikeln, som handlar om påstådd organhandel i Israel och är skriven av journalisten Donald Boström, är sann eftersom jag inte har möjlighet att undersöka de påståenden och fakta som presenteras i artikeln.

Däremot är det väldigt olyckligt när israelisk media och den israeliska regeringen kallar Sverige för antisemitiskt. Att dra ett helt folk över en kam, i det här fallet svenskarna, är i grunden samma sak som antisemitism och annan rasism. Eftersom Israel och Sverige är demokratiska länder som båda har en stark yttrande- och pressfrihet är det också märkligt att den israeliska regeringen nu kräver att Sverige ska ursäkta sig för något som är skrivet av en fri tidning.

Det är även synd att artikelns kritiker inte dementerar den med korrekta fakta, utan istället enbart påstår att den är antisemitisk. Jag har själv fått ett antal mail från kollegor i Israel som är oroade för att de nu läst om att antisemitismen har blivit starkare i Sverige. De menar att det i israelisk media påstås att artikeln i Aftonbladet bara är en del av en trend av ökande svensk kritik av Israel och att den kritiken likställs med antisemitism.

Här är de verkligen fel ute. Det är farligt om ett lands regering och massmedia rakt av klassar kritik av landet som rasism. Varken den svenska kritiken av Gazakriget eller av Israels fruktansvärda ockupation av Palestina är antisemitisk. En osaklig diskussion kring detta gagnar ingen och i framförallt inte den israeliske utrikesministern som här uppenbarligen försöker vinna billiga politiska poänger genom att missbruka ordet antisemitism.