tisdag, augusti 18, 2009

Farlig lax i fiskdisken

Framgången för den odlade laxen i fiskdisken hotar livet i haven. Detta är entydigt efter SVT:s Uppdrag gransknings program om Norges nya exportsuccé, ”Laxen - det rosa guldet”. Den odlade laxen från Norge står idag för hälften av världens odlade lax och 98 procent av all lax som konsumeras i Sverige. Odlad lax framhålls ofta som ett miljövänligt alternativ av fiskeindustrin. Sanningen är den direkt motsatta.

I verkligheten är den explosionsartade ökningen av laxodlingar en av de störst växande orsakerna till havens utfiskning. Laxen är en rovfisk och livnär sig naturligt på småfisk och kräftdjur. I fiskodlingarnas kassar där laxen odlas i miljontal kommer födan istället genom pellets gjorda av fiskmjöl. Fiskmjölet är i sin tur gjort på nedmalen vildfisk som ansjovis, blåvitling och tobis. Fiskarter som väldigt ofta tjuvfiskas och som är hotade i stora delar av världshaven.

Huvudproblemet är emellertid att det krävs minst två och ett halvt kilo vildfisk i form av foder för att odla ett kilo lax. Det innebär att ju mer lax du odlar, desto mindre fisk blir det i haven. Odlad lax är alltså inte alls någon lösning för våra redan utfiskade hav såsom fiskelobbyn gärna påskiner. Det kan inte klassas som en miljöinsats på något annat sätt heller, utan det handlar bara om att industrin använder fisken för att tjäna pengar.

Detta är en knepig paradox och något vi borde tänka på när vi står vid fiskdisken och ska handla fisk till middagen nästa gång. Det blir ingen mer odlad lax för mig i alla fall.