tisdag, augusti 11, 2009

Ett starkare SSU

Det är ett starkt SSU som i fredags avslutade sin 35:e kongress i Uppsala. Till skillnad från det senaste årtiondets kongresser var årets möte utan några stora upprivande personstrider. Fokus blev därför lyckligtvis på politiken och under den sex dagar långa kongressen arbetade de 249 ombuden fram ett politiskt program lika omfattande som något av riksdagspartiernas.


SSU gör en imponerande insats inom flera politiska områden. Bland annat antogs ett nytt HBT-politiskt program som nu särskilt lyfter upp transpersoners rättigheter. Vidare tog SSU-kongressen hård ställning mot friskolornas totala etableringsfrihet. Ungdomsförbundet menar att det är den offentliga instans som betalar för skolan också måste få hålla i avgörandet vid nya skoletableringar. Det innebär ett kommunalt veto.

Det är viktigt att även påpeka att SSU har vänt medlemstrenden och i år ökar sitt medlemsantal för tredje året i rad. Efter att ungdomsförbundens tidigare medlemssystem havererade då oegentligheter framkommit 2005 gjorde SSU som enda ungdomsförbund helt om sitt system. Samtliga medlemmar skrevs ut och idag kan ingen som själv inte gett sitt medgivande samt betalat in sin medlemsavgift bli medlem.

Mest utrymme på kongressen fick ändå debatten om ungdomsarbetslösheten. Det är ingen tvekan om att detta är en ödesfråga för landet. SSU som inte bara är ungdomsförbund till Socialdemokraterna utan också LO har en avgörande roll i att formulera en politik för att få dagens ungdomsgeneration i arbete.

Här har SSU:arna mängder av förslag. Det handlar om praktikplatser, lärlingsutbildningar och nyföretagarsatsningar för unga. Framförallt handlar det dock om att hålla dörren öppen till vidareutbildning och högskolestudier för de unga som vill, en dörr som den borgerliga regeringen allt mer försökt stänga de senaste åren.

Det är bra att SSU lägger sin kraft på att bryta arbetslösheten bland unga. Just nu har Sverige näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Om människor hamnar utanför arbetsmarknaden redan i unga år riskerar de att få problem med arbete även under senare delar av livet. Det är därför skrämmande att se högerregeringens passivitet i frågan.