tisdag, juli 28, 2009

Kravlista till Sahlin

På söndag startar SSU sin 35:e kongress och jag filar nu på den kravlista som jag tycker att SSU borde lämna till partiordförande Sahlin efter kongressen.

I Sverige har det stora socialdemokratiska partiets ungdomsförbunds roll länge varit betydelsefull. Inget starkt parti utan ett livskraftigt ungdomsförbund har parollen från Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen varit. SSU har under 1900-talet tagit ett stort ansvar för den politiska och ideologiska utvecklingen inom arbetarrörelsen.

Det behövs inte minst nu i tider av opposition och för att ha ett färdigt och spetsigt socialdemokratiskt program att genomföra efter valsegern 2010. Det är därför jag hoppas att SSU skickar en tuff kravlista med fyra huvudpunkter till Sahlin efter kongressen. Det första kravet är att föräldraförsäkringen ska delas lika. I dagens Sverige måste det vara en självklarhet att samhällets signal till landets föräldrar är att ansvaret för barnen ligger lika mycket på båda föräldrarna.

Som sitt andra krav bör SSU kräva krafttag mot friskolorna. Varje månad ploppar fler och fler religiösa friskolor upp samtidigt som även vanliga friskolor i många kommuner nästan helt tar över skolsektorn. Det är hög tid att förbjuda religiösa friskolor, införa ett kommunalt veto vid nyetableringar av friskolor samt att helt sätta stopp för aktiebolag som vill tjäna pengar på skolan.

När Socialdemokraterna kommer till makten är det även dags att stoppa utförsäljningarna av de offentligt ägda företagen. Borgarna har genom dessa fått kapital för att kortsiktigt sänka skatterna, men samtidigt sålt ut vinstbringande företag som innan utförsäljningarna årligen bringat stora inkomster till statskassan. Genom att inte bara haft en rejäl offentlig sektor utan även starka gemensamt ägda företag har svenska staten under årtionden också kunnat vara en motvikt mot den fria marknaden.

Den fjärde punkten handlar om Västsahara. Den svenska utrikespolitiken måste återigen våga stå upp för folkrätten, demokrati och mänskliga rättigheter. Det får inte längre vara någon tvekan om att Sverige ska erkänna Västsahara. Skulle Sverige erkänna Västsahara hade vi varit det första EU-landet som gjorde det. Det skulle få en avgörande effekt på EU:s utrikespolitik och förhoppningsvis kunna leda till att Afrikas sista koloni blir fri.