tisdag, juli 14, 2009

Glöm inte folket i Iran

En torsdagskväll i våras träffade jag en grupp iranska aktivister som var i färd med att planera en manifestation för demokrati på Sergels torg i Stockholm. De unga aktivisterna menade att omvärlden glömt bort det iranska folket och att frågan om ett fritt Iran de senaste åren hade kommit i skuggan av diskussionerna om Irans eventuella kärnvapenprogram.

Jag höll med dem, men det var nog ingen av oss som i sin vildaste fantasi kunde ana vad som skulle hända på Teherans gator bara några veckor fram i tiden. Efter det riggade iranska presidentvalet den 12 juni har mycket hänt. I över tre veckor trotsade hundratusentals iranier den hårdnackade och våldsamma regimen för att varje dag ge sig ut på gatorna för att demonstrera för fria val och demokrati.

Trots veckor av massprotester lyckades folket inte att avsätta det styrande prästerskapet. Istället har tusentals aktivister blivit misshandlade, fängslade och mördade av den iranska säkerhetstjänsten. Alla utländska journalister har slängts ut ur landet och de få medier som fanns i Iran har stängts ned av regimen.


Nu har det gått över en månad sedan demonstrationerna började och det verkar redan som om omvärlden håller på att glömma det iranska folkets protester. Världens ledare som för en månad sedan riktade hård kritik mot de blodiga attackerna mot aktivister lever idag inte upp till vad de sagt. Inget land har infört nya sanktioner eller vidtagit starka diplomatiska åtgärder för att protestera mot det som hänt.

I Iran har ingenting blivit bättre, tusentals aktivister sitter fängslade och den auktoritära regimen försöker stärka sitt hårda grepp om landet. Nu gäller det att visa att vi inte glömt det modiga iranska folket och därför måste vi fortsätta de internationella protesterna. Senast häromdagen försökte Irans försvarsstabschef skrämma EU till tystnad på grund av kritiken som kommit från en del EU-länder. Det får han inte lyckas med.

Så även om det nu är semestertider i Sverige uppmanar jag dig till att ägna en stund åt kampen för demokrati i Iran. Skriv något i tidningen, gå med i en demonstration eller skicka rent av ett eget protestbrev till den iranska ambassaden i Stockholm. Det är oerhört betydelsefullt att vi visar att världen bryr sig om vad som händer i Iran och att vi aldrig glömmer det iranska folket.