tisdag, mars 17, 2009

Skarsgård till skolminister

Härom veckan såg jag SVT:s talkshow Skavlan och fick där höra skådespelaren Stellan Skarsgård kritisera Sveriges friskolor och i synnerhet religiösa sådana. Skarsgård var skarpare i sina uttalanden mot friskolorna än vad jag hört någon politiker vara på väldigt länge.

Stellan Skarsgård riktade huvuddelen av sin kritik mot de religiösa friskolorna, men vände sig också emot att aktiebolag och multinationella företag tillåts driva friskolor och tjäna stora pengar genom att ta ut vinst av skattepengar som är avsedda för att gå till barn och ungdomars utbildning.

Skarsgård menade även att de religiösa friskolorna i verkligheten motverkar religionsfriheten eftersom elever i skolor som drivs med en särskild trosinriktning ofta utestängs från möjligheten att själva få välja sin religion. Barn som växer upp i religiösa hem måste få chansen att veta att det finns alternativ. De ska inte behöva gå till skolan och höra samma sak som hemma.

Jag håller helt med Skarsgård om detta och har ett färskt exempel från Bandhagen, i södra Stockholm, där en grupp kopplad till Scientologerna har fått bidrag för att driva friskola. Det är galet att sekter som Scientologerna eller för den delen Livets ord i Uppsala kan få offentliga medel för att starta religiösa skolor.

Det är inte bara orättvist mot de elever som går på dessa skolor utan också början på en allvarlig samhällsutveckling som leder till större uppdelning mellan människor och familjer med olika bakgrund. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har med åren har gjort upprepade försök att stoppa de religiösa friskolorna samt begränsa den totala etableringsfrihet av friskolor som de borgerliga partierna genomdrev på nittiotalet.

Tyvärr har man inte nått någon framgång eftersom miljöpartiet alltid har röstat med högern i riksdagen när det handlar om friskolor. Uppenbarligen behövs det ett bredare stöd än bara socialdemokraterna och vänstern för att lyckas.

En lösning hade kanske varit att låta Skarsgård få posten som skolminister och ge honom uppdraget att finna en överenskommelse om friskolorna. Med det stöd han hade för sina åsikter hos talkshowpubliken i Skavlan borde det inte vara några problem alls.