tisdag, juli 15, 2008

Min senaste krönika i Sydöstran

Borgerlig attack mot fria medier

En mycket viktig del i den svenska demokratin är utan tvekan den mångfald och frihet som medierna har. Sverige har genom en stark public service, där Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR) utgör ryggraden, en internationellt erkänd neutral och objektiv nyhetsförmedling.
Public service fyller dock även andra viktiga syften som plattform för folkbildning, idrott, kultur och fri debatt.

Förutom detta har Sverige en stor mångfald av medier med framförallt dagstidningar som spelar en grundläggande roll för demokratin. Genom hundratals dagstidningar spridda över landet granskas både makthavare, näringsliv och samhället i övrigt på såväl nationell som lokal nivå. Det betyder oerhört mycket för förtroendet och kontakten mellan medborgare och samhälle.

Synen på media och dess roll är emellertid inte likadan i de politiska lägren till höger och vänster. Det borgerliga kravet på slopat presstöd är ideologiskt och har inte minst drivits hårt av den förre folkpartiledaren samt under senare år tagits upp i olika förslag av de moderata kulturministrarna.
Slopat presstöd skulle innebära en stor minskning av antalet dagstidningar och indirekt leda till färre journalister, färre arenor för debatt och sämre granskning av nyheter.

Den borgerliga regeringens mediepolitik drivs som sagt inte slumpmässigt utan riktar medvetet udden mot svenska medier. När det handlar om public service är borgarnas förslag att TV-avgiften ska bort och istället ska pengarna till public service ta omvägen över statsbudgeten. Det är ett hårt angrepp mot SVT:s och SR:s oberoende och sätter public service i en beroendeställning till staten.

Medborgarna måste känna sig trygga med att det som sänds från SVT och SR är oberoende och fritt från påverkan. Exemplet Ryssland där presidenten har alla fingrarna i mediernas syltburk borde avskräcka och även exemplet USA där kommersiella medier dominerar och oberoende medier helt har marginaliserats. Sverige bör slå vakt om sin unika situation och den svenska regeringen skulle egentligen snarare hitta reformer för att stärka public service än tvärtom.

Jag håller fullständigt med socialdemokraternas kulturpolitiska talesman i det hon tidigare i sommar uttryckte då hon menade att friheten på medieområdet är en demokratisk kärnfråga som ständigt måste hållas levande och aldrig får tas för given. I den frågan kommer vi socialdemokrater aldrig att vika ner oss.