måndag, juli 07, 2008

Krönika om SD

SD står inte upp för allas lika värde

Att stå upp för demokrati betyder inte alltid att man tar striden för just rösträtt eller öppna och fria val. Sedan mitten av nittiotalet har exempelvis en kamp för demokrati mot de odemokratiska krafterna i Nationalsocialistisk front och Sverigedemokraterna pågått i Blekinge.
Kampen för demokrati i vårt län har inte i grunden handlat om allas rätt att rösta i val utan har snarare varit en kamp för att försvara de demokratiska värdena. Det vill säga att alla människor är lika mycket värda.

Dessa värderingar kan tyckas självklara i ett land som Sverige, men det är de tyvärr inte. Framförallt hos oss i södra Sverige där vi i nästan alla kommuners valda församlingar har främlingsfientliga partier som hävdar motsatsen. Det finns emellertid de som hävdar att de främlingsfientliga Sverigedemokraterna visst är demokratiska. Sverigedemokraterna har ju både interna demokratiska strukturer genom kongresser och årsmöten samt att de faktiskt även är demokratiskt valda av medborgarna till sina platser i olika kommunfullmäktige.

Det stämmer att Sverigedemokraterna både är demokratiskt valda och att de internt också fungerar på ett demokratiskt sätt. Det betyder dock inte nödvändigtvis att de är ett demokratiskt parti. Den väsentliga frågan är om Sverigedemokraterna står upp för alla människors lika värde. Är alla människor lika mycket värda i Richard Jomshofs ögon? Enligt min erfarenhet, som jag fått efter att ha suttit i samma kommunfullmäktige som Richard Jomshof i över fyra år, tycker Richard och hans parti inte det.

Jomshof och hans partikamrater har under många fullmäktigemöten uttalat att Sverige inte kan ta hand om alla fattiga i världen. Sverigedemokraterna har också rätt i det, fast argumentet saknar egentlig mening då Sverige inte heller tar emot några flyktingar av fattigdomsskäl.
Det skulle utan tvekan urholkat den svenska asylpolitiken som under årtionden varit lyckosam och räddat livet på tiotusentals människor på flykt undan diktatur och förföljelse.

Det som tydligast skiljer Sverigedemokraternas politik mot de andra partiernas är att Sverigedemokraterna gör skillnad på människor utifrån hudfärg och religion. Den gången jag verkligen förstod det var då Richard Jomshof för ungefär två år sedan äntrade talarstolen i Karlskrona och menade att det han framförallt ville förhindra med sin politik var att etniskt svenska skulle bli en minoritet i Sverige.

Med det resonemanget gör Sverigedemokraterna och Richard Jomshof skillnad på svenska medborgare utifrån vilken religion, hudfärg och tradition de har. Alla svenskar har enligt denna syn inte samma rätt till sitt medborgarskap. Det är här Sverigedemokraternas odemokratiska människosyn lyser igenom och det är här vi från de demokratiska partierna tänker fortsätta att ta striden. För demokrati och alla människors lika värde.