fredag, juli 11, 2008

Dagens krönika i Sydöstran

Fria val enda lösningen i Zimbabwe

Att det är dags för en demokratisk förändring i Zimbabwe kan knappt ha undgått någon de senaste månaderna. Efter det omdiskuterade presidentvalet i april, då diktatorn Robert Mugabe trots bevis på valfusk förlorade, har omvärlden väntat på att en andra valomgång skulle hållas.

Eftersom det demokratiska oppositionspartiets MDC:s ledare Morgan Tsvangirai fick en majoritet av rösterna redan i valet i april kunde man anta att en andra valomgång skulle leda till vinst för Tsvangirai. Detta skulle troligen också ha skett ifall valrörelsen sedan april skötts på ett fredligt, öppet och demokratiskt sätt.

Så blev tyvärr inte fallet. Istället har Mugabe skickat militären och sin partimilis för att förfölja och misshandla alla MDC-anhängare de kunnat hitta. Detta har lett till att hundratals medlemmar av MDC blivit mördade och tusentals blivit allvarligt skadade. Oppositionen har förbjudits från att hålla valmöten, presidentkandidat Tsvangirai har utsatts för mordförsök och till sist tvingats att hoppa sin kandidatur till presidentposten.

Ett problem för oppositionen har emellertid varit västvärldens sätt att tackla situationen. Europas ledare har med den tidigare brittiska premiärministern Blair i spetsen ställt krav på att Robert Mugabe måste bort oavsett vad. Tony Blair som idag är medlare i Mellanöstern uttryckte sig mycket klumpigt då han menade att man bara rakt av borde byta ut Mugabe med Tsvangirai.

När Europa på ett sådant onyanserat sätt lägger näsan i blöt spelar man bara Mugabe i händerna och han kan då peka på att MDC stöds av de tidigare kolonialherrarna och sitter på någon typ av dold agenda. Det Europa och omvärlden istället borde göra är att fortsätta ställa krav på att fria val hålls.

Det som nu är på väg att hända i Zimbabwe är att en samlingsregering håller på att skapas under den sydafrikanske presidenten och medlaren Thabo Mbekis överinseende.
Det kan bli en bra övergångslösning, precis som i Kenya, tills att ett nytt val kan hållas. Zimbabwe är olyckligtvis i ett mycket svårt ekonomiskt läge och kommer att behöva stöd utifrån för att över huvud taget kunna stabilisera landet och ha en chans att genomföra nya val inom några månader.

Därför är det viktigt att den svenska regeringen i fortsättningen först och främst står fast vid kravet på fria och rättvisa val. Samtidigt skulle Sverige på grund av sina goda kontakter med medlarna från Sydafrika kunna hjälpa till med att stötta de insatser som nu kommer krävas för att demokratisera landet.