lördag, maj 10, 2008

Dyrt att resa miljövänligt

Dagens samhällsdebatt kretsar mycket kring hur vi ska leva miljövänligt och på ett så hållbart sätt som möjligt. Allt ifrån vad vi äter till vad vi gör på vår fritid ska helst vara ekologiskt och förnybart. Det har faktiskt skett en mycket bra utveckling på det här området de senaste åren. Priserna mellan ekologiska och vanliga alternativ skiljer inte så mycket, vilket har lett till att hela folket har kunnat ha råd att övergå till en mer miljövänlig konsumtion.

Den stora klimatboven är som bekant koldioxidutsläppen. Dessa orsakas främst av förbränning av fossila bränslen vid tillverkning av energi eller transporter. Det som vi privatpersoner lättast kan påverka är just våra egna transporter. I Sverige finns inget modernt transportmedel som är miljövänligare än tåget. Statens Järnvägar AB (SJ) brukar själva stoltsera med sin Bra Miljöval-klassificering och använder detta till och med i sin reklam. ”När andra skryter om kraften från hundratals hästar, skryter vi om en liten fågel.”

Det enda problemet med SJ är priset. Till skillnad från de flesta andra områden där vanliga och ekologiskt hållbara produkter ligger nära varandra i pris är det en stor skillnad när det gäller priser för att resa med tåg eller med ett för miljön betydligt sämre alternativ. Kostnaden för att flyga mellan Stockholm och Malmö är hälften så stor som den är om man väljer att åka tåg. Detta är helt oförsvarbart, framförallt för landets politiska ledning som ständigt påpekar att medborgarna bör tänka på miljön.

Det är svårt att tänka på miljön när de ekonomiska incitamenten inte finns. Den här situationen har idag lett till att studenter och mindre förmögna personer, som ändå vill bry sig om miljön, tvingas välja flyget då de ska transportera sig inrikes. Inrikesflyg är emellertid riktigt dåligt för miljön och utsläppen för bara en persons flygresa enkel väg kan jämföras med att låta en bil stå på tomgångskörning i femtio år.

Ansvaret för det här har ingen annans än regeringen. Det är dags för regeringen Reinfeldt att gå från ord till handling när det gäller klimatpolitiken. En ny flygskatt måste utan tvekan införas för att man ska lyckas styra om inrikestransporterna mot miljövänligare alternativ. Regeringen måste också ge nya tydliga direktiv till SJ om att minska avkastningskraven och sänka priserna. För detta krävs politiskt mod. Visst vore det fantastiskt om regeringen Reinfeldt kunde överraska oss med det.