tisdag, juli 25, 2006

Utvisa Israels ambassadör!

Att just nu skriva en krönika om någonting annat än det katastrofala läget i Mellanöstern känns omöjligt. Efter att Israel i fredags invaderade delar av södra Libanon har krisen definitivt utvecklats till ett krig. De senaste dagarna har våldet eskalerat ytterligare och lett till att hundratusentals människor är på flykt från sina hem, mängder av byar samt stora delar av huvudstaden Beirut fullständigt har bombats sönder och dödssiffran nu har passerat fyrahundra.

Israels attack mot Libanon slår fruktansvärt hårt mot oskyldiga människor på båda sidor. Den är ett allvarligt brott mot folkrätten och det är väldigt anmärkningsvärt att inga ledande svenska politiker än så länge har agerat kraftfullt i frågan. Jag själv vägrar vara tyst när tusentals civila skadas och dödas. Därför krävde jag i fredags att Sverige utvisar Israels ambassadör tills invasionen och våldet mot det libanesiska folket har upphört.

Sverige får aldrig bara titta på när ett självständigt land bli invaderat. Att utvisa det attackerande och krigförande landets ambassadör är en handling som mycket tydligt skulle visa var vi står. Israels regering hävdar att de primärt attackerar Libanon för att få tillbaka de israeliska soldaterna som Hizbollah tog till fånga förrförra veckan. Dessa skulle man emellertid enkelt kunna få tillbaka genom vanliga fångutväxlingar. Sådana sker med jämna mellanrum. Istället har man valt att bomba Libanon sönder och samman.

Om målen varit civila, militära eller överhuvudtaget haft några kopplingar till Hizbollah verkar inte ha spelat någon roll. Tusentals bomber har redan fällts över Libanon och Röda korset fruktar en av de värsta humanitära katastroferna någonsin i Mellanöstern. För att något ska hända krävs det att omvärlden agerar. Hittills har det inte gjorts några ordentliga försök vare sig från EU eller FN för att stoppa kriget. Det är där vi i Sverige måste visa vägen.

Den kommande veckan tänker jag tillsammans med några andra unga socialdemokratiska riksdagskandidater starta ett upprop för att Israels ambassadör i Sverige ska utvisas. Ska vi lyckas krävs det att vi blir många som säger ifrån och sätter tryck på regeringen och Göran Persson. Varje dag som går får oskyldiga människor betala med sina liv. Något måste göras! Det är dags att Sverige återigen blir en röst för fred och rättvisa. En bra början skulle vara att slänga ut Israels ambassadör ur landet.