onsdag, juli 26, 2006

Pressmeddelande: Libanonuppropet

Socialdemokratiska riksdagskandidater kräver att Sverige utvisar Israels ambassadör

Efter att Israel i förra veckan attackerade Libanon har krisen i Mellanöstern utvecklats till ett krig. Mängder av byar samt stora delar av huvudstaden Beirut har bombats sönder av den israeliska armén och dödssiffran har nu passerat fyrahundra. Med anledning av detta kräver nu nio socialdemokratiska riksdagskandidater i ett ”Libanonupprop” att den svenska regeringen utvisar Israels Sverige-ambassadör.

- Israels attack mot Libanon slår fruktansvärt hårt mot oskyldiga människor. Den är ett allvarligt brott mot folkrätten. Det är väldigt anmärkningsvärt att inga ledande svenska politiker än så länge har agerat kraftfullt i frågan. Vi vägrar vara tysta när tusentals civila skadas och dödas. Därför kräver vi att den svenska regeringen utvisar Israels Sverige-ambassadör tills de militära attackerna och våldet mot det libanesiska folket har upphört, säger Magnus Manhammar, (s)-riksdagskandidat från Blekinge.

- I Sverige verkar det som om alla politiker på vänsterkanten helt har somnat och högerns linje i konflikten är helt skev. Det såg vi inte minst förra veckan då centerns ungdomsförbundsordförande Fredrick Federley skänkte pengar till den israeliska krigsmakten. Det är dags att någon säger ifrån på allvar, säger Alaa Idris, (s)-riksdagskandidat från Örebro.

Följande socialdemokratiska riksdagskandidater stöder Libanonuppropet:

Magnus Manhammar, Blekinge
Alaa Idris, Örebro
Magdalena Streijffert, Halland
Jens Lundberg, Stockholm
Khaled El-Khaleyli, Skåne
Anna Udén, Göteborg
Carl Kangas, Stockholms län
Åsa Karlsson, Kronoberg
Anna Wallén, Västmanland