tisdag, september 28, 2010

Nu krävs varannan under 40

Efter det socialdemokratiska valnederlaget är det tydligare ännågonsin att den svenska socialdemokratin behöver föryngras.Socialdemokraternas vallokomotiv framstod som trötta ånglok från förraseklet i jämförelse med Reinfeldts unga och pigga moderater. Dettapåverkade givetvis bilden av Socialdemokraterna som parti på nationellnivå. Då några yngre kandidater inte heller släppts fram tillriksdagen eller till ledande positioner i landets kommuner ser intesituationen direkt bättre ut efter valdagen.

Faktum är att Socialdemokraterna inte har föryngrats nämnvärt på övertjugo år. En överväldigande del av partiets maktpositioner innehas avpersoner som funnits med som heltidspolitiker i årtionden. Det viktigagenerationsskifte som skedde hos Moderaterna efter valet 2002 haraldrig inträffat hos Socialdemokraterna. Det är såklart inte dåligtatt ha erfarna politiker i övre medelåldern på ledande positioner, mendet blir till en nackdel då partiet inte representerar någon annan delav befolkningen.


Ett klart exempel på hur partiets dåliga representativitet påverkatpolitiken negativt ser vi när det gäller fildelning och Ipredlagen, dådet var uppenbart att partiets riksdagsledamöter inte hade en aning omvilken verklighet dagens unga lever i. Vill Socialdemokraternaöverleva som politisk kraft måste de snarast ta sin generationskris påstörsta allvar. Föryngringen behöver ske i partiets ledande skikt överhela landet. Det lär betyda att en och annan övre medelålderspolitiker behöver lämna plats, men det är det som krävs.

Ett bra förslag som Socialdemokraterna använde sig av för att görapartiet mer jämställt var att införa regeln om varannan kvinna,varannan man på vallistorna. För att lyckas med ett ordentligtgenerationsskifte borde Socialdemokraterna tillämpa samma princip dådet gäller yngre kandidater. Varannan kandidat under 40 år.