tisdag, september 14, 2010

Fem skäl att rösta på S

1. Ett solidariskt Sverige.

Sossarnas vision är att Sverige ska vara ett land där alla får utvecklas till sin fulla potential oavsett bakgrund. Ett land där vi bär kostnader för sådant vi behöver alla tillsammans. Vi vet att vi får ett rikare liv om vi samarbetar. Den svenska modellen handlar om mycket mer än simpel plånboksegoism. Det stavas solidaritet.

2. Kunskapsland, inte låglöneland.

Sveriges ska bli bäst på forskning och högre utbildning på global nivå. Vi är redan i täten då det handlar om IT och telekom, men sossarna är också övertygade om att Sverige kan ta på sig ledartröjan när det gäller grön teknik och forskning kring miljö. En förutsättning för detta är en grund- och gymnasieskola i världsklass. En sådan skola ska inte präglas av katederdisciplin och pekpinnar utan av lust och glädje att lära.

3. Det gröna folkhemmet.

Idén om jämlikhetens folkhem har gjort att Sverige sedan 50-talet har varit ett föregångsland. Många är de länder som hämtat inspiration från det solidariska svenska samhällsbygget. Socialdemokraternas mål är att folkhemsbygget nu ska bli ekologiskt hållbart och att Sverige också ska bli ett föregångsland ur ett grönt perspektiv. Blir det vår nisch är det där vi hittar framtidens jobb och skatteintäkter.

4. Stoppa utförsäljningarna.

En förutsättning för att den svenska staten ska ha muskler att göra satsningar och reformer som utvecklar Sverige är att staten har ekonomiska resurser och äger företag. När det gäller vissa områden som exempelvis apotek, energi och alkohol finns det ett egenvärde i att staten äger. Intäkterna från dessa företag ska komma medborgarna till del och inte internationella storföretag som skickar vinsterna till skatteparadis.

5. Skippa Nato.

Det finns all anledning till stolthet över Sveriges alliansfrihet under de senaste femtio åren. Den har inte minst inneburit att Sverige har kunnat göra stor nytta tillsammans med FN runt om i världen. Alliansfriheten har gjort Sverige till ett respekterat land som vägrat gå i stormakternas koppel och vågat stå upp mot orättvisor var de än visat sig.