tisdag, augusti 17, 2010

Viktigaste valet någonsin

Valet den 19 september kan mycket väl vara ditt livs viktigaste val. Dagligen kan vi följa rapporteringen kring riksdagsvalet, ofta framställt som något kul och spännande. Den synen delar inte jag. Valet är skräckinjagande eftersom konsekvenserna av en fortsatt högerregering vore allt annat än roliga. Högerregeringen Reinfeldt har sänkt Sveriges skatter rejält vilket allvarligt försämrat vår välfärdsstat och de trygghetssystem som folket ofta tar för givet.

Svenskarnas bild av Sverige som ett föregångsland ur ett socialt och ekonomiskt perspektiv stämmer efter regeringen Reinfeldts härjningar inte längre överens med verkligheten. Sverige har idag placerats sig på en bottenplats i Europa när det gäller ersättningarna i trygghetssystemen. Samtidigt har de ekonomiska klyftorna ökat rekordsnabbt då högerns politik under de senaste fyra åren främst har favoriserat de rikaste grupperna i samhället.

Den fattigaste tiondelen av folket visas till vänster och rikaste till höger.

Enligt logiken innebär sänkta skatter minskade skatteintäkter och därmed mindre pengar till välfärdens olika delar som exempelvis skolor och sjukhus. Resultatet blir en försvagad offentlig sektor, ökad ojämlikhet och ett otryggare samhällsklimat. Det finns faktiskt inte en enda person som tjänar på högerns politik. Är du ung och vill ha ett jobb eller kanske plugga vidare? Högern erbjuder dig nedskärningar i högskolan och arbetslöshet för en av fyra.

Du kanske är ung vuxen och planerar att skaffa barn? Reinfeldt erbjuder dig minskad trygghet för din familj om du blir sjuk eller arbetslös. Du kan dock få lite lägre skatt, men du får då på sikt vara beredd att själv betala för barnens utbildning. Är du lite äldre, kanske tänker på pensionen? Då är det bäst att du sparat i ladorna. Du får betala mest i skatt av alla och har du i framtiden oturen att bli sjuk betyder en urholkad välfärd att du får betala din egen läkarräkning.

Du tjänar inte ens på Reinfeldts politik om du är den rikaste av Sveriges rika. För en ökad ojämlikhet leder enligt forskning till sämre livskvalitet för alla samhällsgrupper. Därför är valet den 19 september ett oerhört viktigt val. Det är ett val där du noga bör tänka efter vilken typ av samhälle du vill leva i. Det är ett val som förmodligen kommer att påverka resten av ditt liv. Jag väljer att lägga min röst på Socialdemokraterna och Mona Sahlin. Gör det du med!