tisdag, juli 20, 2010

Vem vinner valet?

Vem vinner valet? Det måste vara den fråga jag har fått flest gånger den här sommaren. Efter att ha svarat på den ett oräkneligt antal gånger känner jag nu att jag även vill berätta för dig. Sossarna vinner. Och i den här krönikan tänker jag förklara varför.

Skälet till att Mona Sahlin kommer att bli vårt lands första kvinnliga statsminister är att majoriteten av vårt lands befolkning anser att den socialdemokratiska välfärdsmodellen har fungerat riktigt bra. Reinfeldt vann valet 2006 genom att påstå att Moderaterna var ett mittenparti som stod på folkets sida. Sedan dess har Reinfeldts bluff avslöjats och det är pinsamt uppenbart att det är samma gamla Moderater och samma gamla högerpolitik som gäller.

De som tjänat allra mest på att ha Moderaterna vid makten är som vanligt Sveriges mest välbärgade. Den procent som tjänar bäst av befolkningen har fått lika mycket gåvor i form av skattelättnader och avdrag som 25 procent av folket tillsammans. Detta har skett på bekostnad av de allra fattigaste och svagaste i samhället som har blivit än mer utsatta. Reinfeldts facit är fler socialbidragstagare, ökande barnfattigdom och att cancersjuka skickas till arbetsförmedlingen.


På jobbfronten kan Reinfeldt knappast heller stoltsera. Vallöftet om att minska utanförskapet och skapa fler arbetstillfällen har det inte blivit något av. Istället finns det idag 25 000 färre jobb inom välfärden och över 100 000 färre jobb i landet totalt. Inte heller ungdomarna har fått det bättre. Av de rekordstora kullarna av gymnasiestudenter har var tredje gått direkt ut i arbetslöshet och Sverige ligger idag nästan högst i Europa när det gäller ungdomsarbetslöshet.

Väljarna har helt enkelt fått nog av högerpolitik och är inte intresserade av Reinfeldts framtidsplaner om ökande klyftor, Natomedlemskap, utförsäljningar av Vattenfall och de svenska kärnkraftverken samt privatiserad sjukvård. Redan 2006 hade Socialdemokraterna kommit en bra bit på vägen mot sin vision om Sverige som en världsledande kunskapsnation och ett föregångsland när det gäller miljö, välfärd, jämställdhet, forskning och grön teknik.

Jag kommer att rösta för en sådan utveckling och gör du också det är jag övertygad om att sossarna vinner valet.