tisdag, december 20, 2011

Nazisterna tillbaka i Blekinge

Det är den sista lördagen i november. Klockan närmar sig lunchtid och på Stortorget i Sölvesborg håller enstaka flanörer på att avsluta helgens inköp. Från en sidogata dyker plötsligt en grupp unga män upp. De marscherar sida vid sida och mannen i första ledet bär en grönsvart fana. Med bestämda steg tågar gruppen in och ställer sig i formation i mitten av torget. Ett par av männen delar ut flygblad och resten står kvar med bistra uttryck. De har kommit för att meddela att kampen mot judarna har nått Sölvesborg.

Denna händelse kunde ha varit hämtad från 1930-talet, men utspelade sig i själva verket häromveckan. Gruppen på torget kommer från den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen, SMR. Organisationens mål är ett våldsamt maktövertagande av Sverige, avskaffande av demokratin och förföljelse av judar och andra oliktänkande. Att SMR menar allvar råder det ingen tvekan om. Många av aktivisterna är dömda för allt från mord, dråp, och misshandel till bankrån, grova vapenbrott och inbrott på polisstationer.

Skälet till att SMR besökte Sölvesborg lördagen den 26 november 2011 var för att underrätta sölvesborgarna om att organisationen nu har etablerat sig i kommunen. SMR har ett starkt fäste i Kristianstad och representanter därifrån har på senare år genomfört flera aktiviteter både i Sölvesborg och i Karlshamn. Att SMR nu startar upp lokalt i Sölvesborg innebär att den nazistiska rörelsen efter flera års frånvaro nu har kommit tillbaka till Blekinge. Det är oerhört alarmerande nyheter för alla blekingebor.

En etablering av SMR i Blekinge kommer att få svåra konsekvenser för länet i form av våld och hot mot allmänhet, politiker och näringsidkare. Det är därför av yttersta vikt att det snarast sätts in resurser för att motverka SMR. Ett första steg för att stoppa SMR:s nyrekrytering skulle kunna vara att starta djupgående toleransprojekt på länets högstadie- och gymnasieskolor. Sådana projekt kostar pengar och där borde Blekinges näringsliv kunna stötta.

Nästa steg bör vara att hämta inspiration från kommuner där man lyckats stoppa nazistiska organisationers verksamhet. Två sådana platser är Alingsås och Kungälv. Där har kommunerna genom punktinsatser från skola, polis och sociala myndigheter varit mycket framgångsrika i sitt förebyggande arbete. Det är ingen tvekan om att det finns bra arbetsmodeller för Blekinges kommuner att kopiera. Nu gäller det bara för någon att sätta igång det arbetet.